Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"BRA försöker dumpa villkoren"

Kabinpersonalen på BRA blev uppsagd i våras. Men nu ska ett tyskt bolag bedriva samma trafik och kommer sannolikt att hyra in personal. Villkorsdumpning, anser såväl kabinklubb som piloter.
Ola Rennstam Publicerad
Johan Nilsson/TT
"Man kommer bedriva exakt samma produktion som tidigare men med en billigare aktör. Målet är att dumpa villkoren", säger Therese Arroyo, ordförande i Unionenklubben på BRA. Johan Nilsson/TT

I april beslutade flygbolaget BRA att avveckla den delen av koncernen som flyger med jetplan, gamla Malmö Aviation. 361 personer varslades om uppsägning, varav 161 kabinanställda. Skälet som angavs var arbetsbrist när de gamla flygplanen skulle fasas ut. Under de efterföljande förhandlingarna lyckades kabinklubben rädda 50 tjänster, som från och med årsskiftet kommer att jobba i det bolag som flyger med propellerplan.

Läs mer: Dålig lönsamhet tvingar Bra att varsla

Nu har BRA meddelat att de kommer att hyra in moderna jetplan från det tyska företaget WDL Aviation. Det innebär att de 116 svenska piloterna byts ut mot tyska vilket fått de uppsagda piloterna att gå i taket och mena att BRA rundar lagen om anställningsskydd, las:

– Det är en ren avtalsdumpning på marknaden de håller på med. Företaget avser att hyra in motsvarande produktion med jettrafik från ett annat land, säger Lars Petersson på Svensk pilotförening, till Sveriges Radio.

WDL Aviation har ingen anställd kabinpersonal. Men BRA har informerat facket om att det tyska bolaget har för avsikt att hyra in personal från ett bemanningsföretag i Sverige. Ett beslut som upprör kabinklubben, som precis som pilotföreningen inte anser att det finns en arbetsbristsituation.

– Man kommer att bedriva exakt samma produktion som tidigare men med en annan aktör som är billigare. Målet är att dumpa villkoren, säger Therese Arroyo, ordförande i Unionenklubben på BRA.

Den varslade personalen kommer att sluta i mars nästa år, ett år efter att bolaget varslade om uppsägning.

– Folk mår väldigt dåligt. Det finns de som jobbat här i 30 år, själv är jag inne på mitt 23:e år i bolaget. Det är tufft att, under ett helt år, jobba och prestera under de här förutsättningarna.

Orsaken till neddragningarna är att BRA har ekonomiska problem. Det handlar om en vikande inrikesmarknad, flygskam, bränslepriser och en svag svensk krona.

– Att byta ut flygplanen har man planerat för i tio år, men vi förstår inte varför personalen måste bytas ut bara för att vårt arbetsredskap ska göra det, säger Therese Arroyo.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.