Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Nyårslöften jobbsökare vill höra från chefer

Det är fortfarande arbetstagarnas marknad och det räcker inte att slänga ut jobbansökningar och hoppas på det bästa. Företag som vill rekrytera får lov att anstränga sig lite för att få de bästa kandidaterna att nappa på kroken. Här är chefernas nyårslöften om jobbsökarna får bestämma:
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Colourbox

Listan på nyårslöften baseras på en digital enkätundersökning gjord av ett bemannings- och rekryteringsföretag. 1 500 jobbsökande från olika branscher har svarat anonymt på frågor och rankat sina önskemål.

1. Rekrytera fördomsfritt. Många jobbsökare anser att de diskrimineras vid anställningsintervjuer. 90 procent av kandidaterna svarade på en mycket ledande fråga att de helst ville söka jobb där ansökningar hanteras fritt från fördomar.

Läs mer: Vikt och utseende avgör om du får jobb

 

2. Ge klara besked kommer på andraplats på önskelistan. Även till dem som inte är aktuella för jobbet. 86 procent av jobbsökarna i undersökningen vill få besked direkt om de inte går vidare.

Läs mer: Så rekryterar du med respekt

 

3. Prioritera rekryteringen, det vill säga – öka takten. 84 procent tycker att rekrytering tar för lång tid. Den bör, enligt rekryteringsproffsen, ta max sex veckor för att inte toppkandidater ska tröttna och hoppa på ett annat jobb under tiden.

Läs mer: 10 knep för att rekrytera toppkandidaten

 

4. Lyft fram utvecklingsmöjligheter. Kompetens blir allt viktigare i framtidens arbetsliv och utvecklingsmöjligheter på sikt ligger i vågskålen när kandidater jämför jobb. Tre av fyra procent vill läsa om utvecklingsmöjligheter i platsannonsen och lika många vill att frågan lyfts under intervjun.

Läs mer: Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

 

5. Återkoppla löpande. Ingen information är i rekryteringssammanhang dålig information. 65 procent vill ha återkoppling så fort ett nytt steg tas kring rekryteringen.

Läs mer: Efter jobbintervjun - så gör du

 

6. Rekrytera för mångfald. 65 procent säger nej till att bli anställda för att de passar in i den rådande företagskulturen utan svarar att de i stället vill kunna bidra till eller tillföra något nytt. 

Läs mer: 7 tips för en inkluderande arbetsmiljö

Läs mer: Mångfald allt viktigare för företagen

 

7. Fråga inte om ålder. Ålder är något övergående och har inget att göra med hur en person presenterar. 61 procent vill slippa uppge ålder när de söker jobb.

Läs mer: Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden ökar

 

8. Presentera kollegorna. Det kanske kan upplevas skrämmande om hela teamet sitter med vid anställningsintervjun, men 61 procent av kandidaterna som svarat på undersökningen vill gärna träffa potentiella kollegor innan de tackar ja.

 

9. Gör din läxa – läs cv:t noggrant. Varför slösa tid på att ställa frågor som redan besvarats i cv:t? 57 procent har upplevt att den som anställer inte läst på cv, vilket ger ett oseriöst intryck. Om nu jobbsökaren lagt ner tid på att skapa ett cv, kan du lägga tid på att läsa det.

 

10. Prata lön. Hälften av jobbsökarna vill ha information om lön och villkor i platsannonsen och 69 procent vill prata lön under anställningsintervjun enligt undersökningen. Men avkräv inte löneanspråk under första intervjun –  jobbsökaren behöver tid att tänka igenom ditt förslag och  sätta sig in i sitt ansvarsområde, samt hinna tala med facket. Tänk på att det inte enbart är lönen som lockar de bästa medarbetarna

Läs mer: Konsultbolag lockar personal med avtal

 

11. Var tillgänglig. Närmare hälften av de tillfrågade svarar att det ofta är svårt att få tag på personer som kan svara på frågor om rekryteringen.

 

12. Glöm inte att lyssna. Det heter anställningsintervju av en orsak. Hade det bara handlat om att berätta om dig och företaget hade det hetat chefsmonolog i stället. 37 procent av de tillfrågade har upplevt att deras potentiella arbetsgivare har svårt att lyssna.

 

13. Skippa privata frågor. Håll dig till frågor som säger något om kompetens, personlighet och drivkraft i stället för att ställa frågor vars svar inte har någon som helst betydelse.

Läs mer: Frågorna du bör skippa på intervjun

 

14. Var tydlig med vad jobbet går ut på. Nästan en fjärdedel upplever att de ofta inte får tillräcklig information om vad deras arbetsuppgifter är och vad som förväntas av dem.

Läs mer: "Man måste vara mer cynisk än jag var" 

 

Källa: Rekryteringsföretaget TNG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.