Listan på nyårslöften baseras på en digital enkätundersökning gjord av ett bemannings- och rekryteringsföretag. 1 500 jobbsökande från olika branscher har svarat anonymt på frågor och rankat sina önskemål.
1. Rekrytera fördomsfritt. Många jobbsökare anser att de diskrimineras vid anställningsintervjuer. 90 procent av kandidaterna svarade på en mycket ledande fråga att de helst ville söka jobb där ansökningar hanteras fritt från fördomar.
Läs mer: Vikt och utseende avgör om du får jobb
2. Ge klara besked kommer på andraplats på önskelistan. Även till dem som inte är aktuella för jobbet. 86 procent av jobbsökarna i undersökningen vill få besked direkt om de inte går vidare.
Läs mer: Så rekryterar du med respekt
3. Prioritera rekryteringen, det vill säga – öka takten. 84 procent tycker att rekrytering tar för lång tid. Den bör, enligt rekryteringsproffsen, ta max sex veckor för att inte toppkandidater ska tröttna och hoppa på ett annat jobb under tiden.
Läs mer: 10 knep för att rekrytera toppkandidaten
4. Lyft fram utvecklingsmöjligheter. Kompetens blir allt viktigare i framtidens arbetsliv och utvecklingsmöjligheter på sikt ligger i vågskålen när kandidater jämför jobb. Tre av fyra procent vill läsa om utvecklingsmöjligheter i platsannonsen och lika många vill att frågan lyfts under intervjun.
Läs mer: Livslångt lärande ska få fler att jobba längre
5. Återkoppla löpande. Ingen information är i rekryteringssammanhang dålig information. 65 procent vill ha återkoppling så fort ett nytt steg tas kring rekryteringen.
Läs mer: Efter jobbintervjun - så gör du
6. Rekrytera för mångfald. 65 procent säger nej till att bli anställda för att de passar in i den rådande företagskulturen utan svarar att de i stället vill kunna bidra till eller tillföra något nytt.
Läs mer: 7 tips för en inkluderande arbetsmiljö
Läs mer: Mångfald allt viktigare för företagen
7. Fråga inte om ålder. Ålder är något övergående och har inget att göra med hur en person presenterar. 61 procent vill slippa uppge ålder när de söker jobb.
Läs mer: Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden ökar
8. Presentera kollegorna. Det kanske kan upplevas skrämmande om hela teamet sitter med vid anställningsintervjun, men 61 procent av kandidaterna som svarat på undersökningen vill gärna träffa potentiella kollegor innan de tackar ja.
9. Gör din läxa – läs cv:t noggrant. Varför slösa tid på att ställa frågor som redan besvarats i cv:t? 57 procent har upplevt att den som anställer inte läst på cv, vilket ger ett oseriöst intryck. Om nu jobbsökaren lagt ner tid på att skapa ett cv, kan du lägga tid på att läsa det.
10. Prata lön. Hälften av jobbsökarna vill ha information om lön och villkor i platsannonsen och 69 procent vill prata lön under anställningsintervjun enligt undersökningen. Men avkräv inte löneanspråk under första intervjun – jobbsökaren behöver tid att tänka igenom ditt förslag och sätta sig in i sitt ansvarsområde, samt hinna tala med facket. Tänk på att det inte enbart är lönen som lockar de bästa medarbetarna
Läs mer: Konsultbolag lockar personal med avtal
11. Var tillgänglig. Närmare hälften av de tillfrågade svarar att det ofta är svårt att få tag på personer som kan svara på frågor om rekryteringen.
12. Glöm inte att lyssna. Det heter anställningsintervju av en orsak. Hade det bara handlat om att berätta om dig och företaget hade det hetat chefsmonolog i stället. 37 procent av de tillfrågade har upplevt att deras potentiella arbetsgivare har svårt att lyssna.
13. Skippa privata frågor. Håll dig till frågor som säger något om kompetens, personlighet och drivkraft i stället för att ställa frågor vars svar inte har någon som helst betydelse.
Läs mer: Frågorna du bör skippa på intervjun
14. Var tydlig med vad jobbet går ut på. Nästan en fjärdedel upplever att de ofta inte får tillräcklig information om vad deras arbetsuppgifter är och vad som förväntas av dem.
Läs mer: "Man måste vara mer cynisk än jag var"
Källa: Rekryteringsföretaget TNG