Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Försiktig glädje på Kubal

Sanktionshotet mot aluminiumfabriken Kubal kan försvinna i januari. Anders Igglund, Unionens klubbordförande, är försiktigt positiv. – Det känns mer optimistiskt nu än tidigare, säger han.
David Österberg Publicerad
Erik Mårtensson/TT
Erik Mårtensson/TT

Aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall ägs av det ryska företaget Rusal. Huvudägaren i Rusal är den ryska oligarken Oleg Deripaska. I april i år fattade den amerikanska sanktionsmyndigheten OFAC beslut om att införa sanktioner mot Rusal. Anledningen är att amerikanska myndigheter misstänker Oleg Deripaska för flera brott, bland annat penningtvätt, utpressning och beställning av ett mord.

Tidsfristen för sanktionerna har sedan dess skjutits fram flera gånger och i onsdags föreslog OFAC att sanktionerna ska hävas. Det beror på att Oleg Deripaska minskat sitt ägande i Rusal och trätt tillbaka från styrelsen. Det formella beslutet fattas av den amerikanska senaten i januari och Unionenklubben på Kubal väntar med firandet till dess.

– Ingenting är klart innan den amerikanska senaten har sagt sitt. OFAC har satt tuffa villkor för att lyfta sanktionerna. Men visst känns det mer optimistiskt nu än tidigare, säger Anders Igglund, Unionens klubbordförande på Kubal.

Hur har stämningen varit sedan i april?
– Det har varit tungt. Sanktionshotet har inneburit stora problem för företaget, bland annat eftersom bankerna inte har velat genomföra betalningar från Kubal.

Även IF Metall är nöjt med att det mesta tyder på att sanktionerna försvinner.

– IF Metall insåg direkt det orimliga i att våra medlemmar skulle hamna i kläm i ett storpolitiskt maktspel mellan USA och Ryssland. Genom täta och målmedvetna kontakter med regeringen har vi tillsammans nu fått de amerikanska myndigheterna att föreslå att sanktionshotet hävs. Det är en stor framgång för vårt fackliga arbete och för svensk diplomati, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, i ett pressmeddelande.

Kubal har omkring 470 anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket