Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Att vara trevlig lönar sig – om du är man

Trevliga män får mer i lönekuvertet än trevliga kvinnor. Det visar ny forskning från Mittuniversitetet.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Colourbox

Undersökningen består av sex studier som nyligen presenterades vid en internationell forskarkonferens i San Francisco. Studierna synar på olika vis hur könstillhörighet påverkar huruvida man uppfattas som kompetent eller varm och trevlig.

En av studierna gick ut på att deltagarna skulle fördela en extra lönepott på 5 000 kronor per månad mellan fyra fastighetsmäklare. Mäklarna tilldelas alla olika egenskaper som antingen betonade kompetens eller värme. Resultatet blev att de mäklare som bedömdes som mer kompetenta fick en större löneökning. I det fallet spelade det ingen roll om de var män eller kvinnor.

Men studien visade också en helt annan sak: egenskaper som förknippas med värme var mer fördelaktiga för en man.

– Rent krasst kan vi konstatera att mycket talar för att män får mer i lönekuvertet jämfört med kvinnor när en arbetsgivare ska värdera egenskaper som förknippas med värme, som till exempel att vara trevlig, säger Per Löfstrand, doktor i psykologi, i ett pressmeddelande.

Enligt Ingrid Zakrisson, professor i psykologi, visar studierna att stereotyper fortfarande styr i arbetslivet.

– Vi kunde också se att det traditionellt sett manliga yrket brandman uppfattas som att det kräver mer kompetens än exempelvis ett traditionellt sett kvinnligt yrke som sjuksköterska, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.