De senaste åren har automatiseringen tagit fart på allvar. Nästan sex av tio av landets Unionenklubbar uppger att arbetsuppgifter som för fem år sedan utfördes av anställda numera utförs av robotar. Automatiseringen har kommit längst inom industrisektorn, men även tjänstesektorn påverkas, enligt undersökningen.
Martin Linder är ordförande för Unionen. Han är inte förvånad över resultatet.
– Det här är en utveckling vi har vant oss vid. Nu ser vi att även avancerade uppgifter går att automatisera. Det finns robotar som skriver artiklar och ställer avancerade diagnoser och vi har självkörande bilar. I grunden är teknikutvecklingen något vi ska bejaka, men då gäller det att alla får chansen att ställa om till de jobb som kommer, säger han.
Läs mer: När robotarna kommer - så planerar du din karriär
Många företag saknar en strategi för kompetensutveckling av sina anställda, enligt undersökningen. Det är allvarligt, tycker Martin Linder.
– För oss är det oacceptabelt. Arbetsgivarna har ett ansvar att se till att deras anställda har relevant kompetens. Och de företag som vill vara konkurrenskraftiga i framtiden kan inte nöja sig med den kunskap de redan har utan måste blicka framåt för att se vilken kunskap som efterfrågas längre fram.
Men det är inte enbart företagen som måste ändra sin syn på kompetensutveckling, enligt Unionen. Staten måste se till att studiemedelssystemet anpassas efter redan yrkesverksamma och utbildningssystemet måste göras om.
– Det nuvarande systemet är anpassat efter att man först skaffar sig en utbildning och sedan kommer in i arbetslivet. Men om vi ska ställa om till det livslånga lärandet måste det finnas kurser som är anpassade efter yrkesverksamma och det måste finnas bättre möjligheter till distansutbildning, till kortare utbildningar och studiefinansiering.
Vad kan fackförbunden göra?
– Vi behöver driva på politiker att ställa om utbildningssystemet, vi behöver driva på företagen att ta sitt ansvar. Dessutom måste vi som en av arbetsmarknadens parter teckna kollektivavtal som är anpassade för att stötta utveckling och jobba med de här frågorna proaktivt.
Ser du positivt eller negativt på framtiden?
– Jag ser alltid positivt på utveckling. Men en nyckelfråga är att så många som möjligt får chansen att ställa om till de jobb som kommer, inte de jobb som fanns i går.
Är du orolig för att robotarna ska ta över våra jobb eller välkomnar du automatiseringen? Oavsett inställning kan du läsa allt om framtidens arbetsliv i höstens temanummer av Kollega: Forskning & Framtid. |