Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionens a-kassa: "Vi hanterar dessa ärenden bra"

Graden av självständighet avgör om man ses som anställd eller företagare. Unionens a-kassa tycker att fallen med egenanställningar är svårbedömda, men att de behandlas rättssäkert.
Ola Rennstam Publicerad
Kollega
Kollega

Unionens a-kassa kommenterar inte enskilda fall, men intygar att man ser en klar ökning av antalet ärenden med egenanställningar. De är ofta svårbedömda och komplicerade.

Läs mer: Egenanställd kan förlora a-kassa

– De tar lång tid, kräver mycket diskussioner och vi måste begära in många uppgifter. Ofta blir det en vågskålsbedömning där vi tittar på de faktiska omständigheterna för att avgöra om vi ska tillämpa regelverket för anställda eller för företagare, förklarar Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Läs mer: Egenföretagare? Se upp med a-kassan!

A-kassan tittar särskilt på förhållandet till uppdragsgivaren och hur arbetet utförts. Om uppdragsgivaren till exempel har kontroll över en uppdragstagares arbetstid, om personen använder uppdragsgivarens verktyg och blir ersatt per timme, då liknar förhållandet i stora drag en anställning.

Trots att en person varken har företag eller f-skatt kan man alltså ändå bli klassad som företagare?
– Ja, man kan hamna i den kategorin där vi tillämpar reglerna om företag. Det som är helt klart är att vi inte betraktar Frilans Finans som arbetsgivare, de används bara för att fakturera uppdragsgivaren. Om jag till exempel vill anlita en scenograf så kontaktar jag inte Frilans Finans utan den här scenografen direkt.

Några råd till uppdragstagare som vill undvika problem vid arbetslöshet?
– Jag vet inte om de hamnar i kläm bara för att de inte får ersättning. Om någon får in för lite jobb i sitt företag är inte tanken att staten ska gå in och stötta en olönsam verksamhet genom a-kassa. Då uppstår en snedvriden konkurrenssituation. Om säsongen tar slut och uppdragen minskar finns alltid möjligheten att lägga verksamheten vilande och ta upp den igen senare.

Vissa hävdar att arbetslöshetsförsäkringen inte har hängt med i utvecklingen på arbetsmarknaden. Bör regelverket förtydligas kring egenanställningar och uppdragstagare?
– Förtydliganden av lagar och praxis är alltid bra. Det är ett faktum att vissa yrkesgrupper har svårt att få anställning i dag, de som tidigare var arbetsgivare är numera uppdragsgivare.

Läs mer: Allt fler är egenanställda

Med anledning av det ökande antalet egenanställningar gjorde IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, en undersökning förra året av hur landets a-kassor ser på situationen. Enligt rapporten upplever många kassor svårigheter i bedömningen om en uppdragstagare ska anses vara självständig eller osjälvständig. Kassorna ansåg att regelverket borde förtydligas. De menade också att rättspraxis spretar och att det finns för få vägledande domar.

– Det finns kammarrättsdomar som pekar åt olika håll. Ju fler domar, desto mer information får vi om hur vi ska tänka. Jag tycker att vi hanterar dessa ärenden bra. Det viktiga är att vi gör en rättssäker bedömning, det finns inget tyckande i det här, säger Anna-Lena Leksell.

Men förtydligande av regelverket lär dröja. Slutsatsen i IAF:s rapport är att antalet uppdragstagarärenden är för få för att en ändring av lagen ska vara motiverad.

Antalet ärenden med olika typer av uppdragstagare uppskattas till 2 400 under 2015. Antalet förväntas öka med tio procent de kommande åren och a-kassorna befarar att rättspraxis kan komma att bli mer tillåtande mot egenanställningsbolag, vilket ytterligare kan öka svårigheten i handläggningen.

Läs mer: Kan man plugga med a-kassa?

OSJÄLVSTÄNDIG UPPDRAGSTAGARE

Det finns ingen särskild reglering för uppdragstagare i lagen om arbetslöshetsförsäkring. I a-kassornas bedömning av rätten till ersättning är uppdragstagaren antingen företagare eller arbetstagare. Det viktigaste kriteriet vid bedömningen är uppdragstagarens självständighet till uppdragsgivaren.

För att en uppdragstagare ska anses osjälvständig och ha rätt till ersättning, säger reglerna bland annat att man enbart får ställa sin arbetskraft till förfogande, bara ha en eller möjligen två uppdragsgivare och utföra uppdraget på en plats som uppdragsgivaren bestämmer.

SÅ FUNKAR EN EGENANSTÄLLNING
Juridiskt sett finns inte begreppet egenanställning. Är man anställd av ett egenanställningsföretag är man normalt visstidsanställd, anlitad för en viss tid eller för ett visst arbete.

Egenanställning har funnits i Sverige sedan tidigt 90-tal. År 2016 var 34 000 personer egenanställda i Sverige. Det är en ökning med 35 procent sedan året innan. Många av dem har dock även en traditionell anställning på hel- eller deltid.

Egenanställningsföretaget tar oftast betalt i procent av det belopp som den anställda fakturerar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.