Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Nya a-kasseregler ger deltidare mer ersättning

Nu ljusnar det något för många av landets deltidsarbetslösa, däribland för de flesta av de drygt tvåtusen som är med i Unionens a-kassa. Under måndagen infördes nya regler som innebär att flertalet får bättre ekonomi.
Anita Täpp Publicerad
Jessica Gow / TT
Jessica Gow / TT

De nya reglerna, enligt vilka de flesta tim-och deltidsanställda nu kommer att kunna få a-kasseersättning under en längre period än tidigare, började gälla i dag måndag.

Det blir nu möjligt att stämpla i upp till 60 veckor när man jobbar deltid.

Det är en klar förbättring jämfört med den tidigare gällande ”75-dagarsregeln”, som innebar att man bara kunde få a-kassa i totalt 75 dagar per ersättningsperiod vid deltidsarbete.

De nya reglerna innebär enligt DN att den som arbetar halvtid nu kan få dubbelt så många ersättningsdagar. Dagarna blir också betydligt fler för den som är arbetslös under större delen av en vecka.

Men för en del innebär de nya reglerna i stället en försämring. Om man jobbar fyra dagar och får a-kasseersättning en dag per vecka minskar nu i stället de möjliga ersättningsveckorna från 75 till 60.

– Visst är det en förbättring av regelverket för flertalet av våra drygt 2 200 deltidsarbetslösa. Men eftersom det inte gäller alla så finns mer att önska, säger Harald Petersson, företståndare på Unionens a-kassa.

Chans till mer ersättning?

Om du är deltidsarbetslös och dina 75 ersättningsdagar nyligen har tagit slut så finns nu chans att få mer ersättning, från den 15 maj. Men då måste du också ha dagar kvar på din ersättningsperiod. Alltså de 300 dagar – eller 450 dagar om du har barn under 18 år – som du kan få a-kassa utan att behöva uppfylla ett nytt arbetsvillkor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.