Hoppa till huvudinnehåll
Stress

10 sätt att tagga ner

Publicerad
Illustration: Erik Nylund
Illustration: Erik Nylund

Läs mer: Så reagerar kroppen vid stress

SOV SÖTT. Det allra bästa sättet att komma igen och återhämta sig är att sova. Försök att ligga på kudden minst sju timmar per natt.

REFLEKTERA. Vad händer just nu i kropp och tanke? Var uppmärksam på känslor som ilska, frustration och trötthet. Vad beror de på? Vad kan du ändra? Vad vill du?

ETT GOTT SKRATT. Att skratta är en effektiv stressreducerare. Dessutom hjälper det till att skapa lite distans till vad du håller på med. Se roliga filmer, läs bra böcker och omge dig med kul människor.

VÅRDA VÄNNERNA. Bra relationer och goda vänner är ett vaccin mot stress. Även ett husdjur kan få dig att må bra. Att kramas boostar måbra-hormonet.

SÄG NEJ. Vad vill och kan du? Vad är realistiskt? Öva dig på att säga nej till alltför högt ställda krav. 

STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD. Stäng av datorer och telefoner. Låt det vara lugnt och tyst ibland så att du hör vad du verkligen tänker och känner. Kanske är det läge att börja meditera.

VÅGA VÄLJA. Obeslutsamhet orsakar stress. Fundera över vad som verkligen är viktigt för dig och försök fatta beslut utifrån det. Blir det fel? Tja, då är det en lärdom.

RÖR PÅ DIG. Motion och fysisk aktivitet är en bra bot mot stress. Du behöver inte flåsa på ett gym, en promenad i naturen gör susen.

AAANDAS Att fokusera på andningen är ett enkelt och effektivt sätt att få ned pulsen och lugna stresshormonerna. Ta några djupa andetag. Växla mellan normal andning och att dra djupa andetag. Andas ut långsamt. Andas normalt och lägg samtidigt märke till hur magen utvidgar sig och drar ihop sig i takt med andningsrytmen.

EN SAK I TAGET. När vi upplever ett totalt kaos runtomkring oss är det lätt att glömma bort att göra en sak i sänder. Börja med att rensa skrivbordet till exempel, och försök att koncentrera dig på att göra en sak i taget. Att organisera röran runtomkring dig kan vara en hjälp att få struktur på tankarna.

PS! stress kan vara bra också Jo, stress behövs för vår överlevnad. Ibland behöver vi kunna mobilisera extra kraft och energi. Dessutom kan den göra oss kreativa och framgångsrika. Det är inte farligt att vara stressad så länge du återhämtar dig ordentligt mellan varven.

 

Gertrud Dahlberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.