Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Så reagerar kroppen vid stress

Stress har blivit en folksjukdom. Men vad händer egentligen i kroppen när du går på högvarv? När blir stressen skadlig? Kollega förklarar hur det hänger ihop.
Publicerad
Illustration: Erik Nylund
Illustration: Erik Nylund

HUVUDVÄRK. När musklerna runt huvudet, i ansiktet, käkarna eller nacken har varit spända länge kan du få spänningsvärk. Vissa forskare tror att spänningshuvudvärken kan bero på att stressen skapar en obalans av kemiska ämnen, bland annat serotonin.

MINNESLUCKOR. Hjärnans celler kan skadas vid långvarig stress. Kontakten mellan storhjärnan och mellanhjärnan blir sämre. Minnet och koncentrationsförmågan blir sämre. Det kan också vara svårare att fatta beslut.

SÖMNKRÅNGEL. Nästan alla som är riktigt stressade får problem med att sova. Kroppen går på högvarv och kan inte koppla av. Och så är du inne i en ond snurr, eftersom sömn är nödvändigt för återhämtning, för att reparera kroppen och förebygga sjukdomar.

HUDPROBLEM. När blodkärlen drar ihop sig försämras hudens blodcirkulation och upptag av syre och näringsämnen. Cellförnyelsen blir också långsammare. Det gör att huden blir torr, känslig, ömtålig och glåmig. Den ökade känsligheten i huden kan förvärra olika typer av utslag, eksem och psoriasis. Stresshormonet kortisol aktiverar också talgproduktionen som gör att porerna täpps till, vilket gör att du lättare får finnar. Torrare hud kan också medföra rynkor.

HJÄRTBESVÄR. Adrenalinpåslaget höjer både puls och blodtryck. Enligt forskarna orsakar psykosocial stress nästan en tredjedel av alla hjärtinfarkter i Sverige. Ju högre stress, desto större risk för hjärtinfarkt.

ÖVERVIKT. Du äter mer och sämre. Kroppen börjar lagra fett som hamnar främst runt midjan.

SEXLIVET. När stresshormonet kortisol stiger avtar sexlusten. Störningar i könshormonerna östrogen och testosteron kan vara en konsekvens av långvarig stress.

MUSKELSMÄRTOR. När vi är stressade spänner vi musklerna. Det resulterar ofta i att vi får ont i exempelvis axlar och nacke.

BLODSOCKRET. När kroppen är under stress frigörs och samverkar ett flertal stresshormoner, som adrenalin, kortison, glukagon och tillväxthormon. Dessa försämrar kroppens känslighet för insulin och får blodsockret att stiga. Något som ger trötthet, sämre uppmärksamhet och i värsta fall diabetes.

IMMUNFÖRSVARET. Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar så att vår motståndskraft nedsätts och vi lättare drabbas av infektioner. På lång sikt kan det få mer långtgående konsekvenser för hälsan.

Text: Gertrud Dahlberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.