Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ingen konkurs för Assyriska

Uteblivna löner och inbetalningar till tjänstepensionen ledde till att Unionen lämnade in en konkursansökan mot fotbollsklubben Assyriska FF. Nu har den dragits tillbaka efter att klubben betalat ut lönerna.
Petra Rendik Publicerad
Fotbollsspelare i målburen.
Efter att Unionen och de före detta spelarna lämnade in en konkursansökan mot fotbollsklubben har spelarna fått lön. Foto: Janerik Henriksson / TT

Konkursansökan som lämnades in förra veckan gällde fyra tidigare spelare i Södertäljeklubben Assyriska FF som samtliga lämnade laget när de åkte ner i division 1 förra året. Dels handlade det om uteblivna löner för november 2016 men främst om att klubben inte betalat tjänstepensioner ända sedan slutet av 2014.

Men nu har konkursansökan dragits tillbaka.

– Assyriska har betalat in all lön som saknades och var i fara utifrån lönegarantin, säger Björn Alquist, biträdande förbundsjurist på Unionen.

Hur klubben ska göra rätt för sig med de uteblivna inbetalningarna till tjänstepensionerna återstår att se. Unionen ska träffa Assyriska i veckan för att hitta en lösning. 

– Dialogen har blivit mycket bättre. Jag är hoppfull och tror att vi kommer att hitta en lösning inom kort som våra medlemmar kommer bli nöjda med men som också fungerar för klubben.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.