
Trots att trenden sedan åttiotalet är att arbetstiden ökar för anställda i Sverige medan den minskar i resten av västvärlden, hamnar Sverige bara på tionde plats av de nitton länder vars arbetstid jämförts av ekonomer från USA, Tyskland och Kanada. I studien, som redovisas i tidningen Arbetsliv, ingår dock även arbetslösa, förtidspensionärer och andra frivilligt eller ofrivilligt lediga i arbetsför ålder.
Enligt studien jobbar amerikanerna i snitt 26,1 timme i veckan vilket är cirka 25 procent mer än européerna. Amerikanerna har både längre arbetsdagar och kortare semester. De går också i pension senare än folk i Europa. Ekonomerna tror att skillnaden inte är kulturellt betingad utan snarare beror på att det finns bättre arbetstidslagar och starkare fackförbund i Europa.
Inom Europa råder det ganska stor skillnad på antalet arbetade timmar. I Schweiz jobbar man i snitt 25,1 timmar per person och vecka. I grannlandet Tyskland jobbar man bara 20, 2 timmar trots att landet hamnar på fjärde plats när länderna rankas efter högst BNP.
I Sverige är snittarbetstiden 21,9 timmar i veckan och i Italien, som ligger längst ner på arbetstidslistan, jobbar man 18,4 timmar.
I nästa nummer av Kollega kommer en stor artikel om arbetstid.