Regeringen har tagit fram ett lagförslag för vad som ska gälla vid offentliga upphandlingar. En del i förslaget innebär att den upphandlande parten – exempelvis en kommun, myndighet eller landsting – ska kunna kräva villkor som liknar dem som finns i kollektivavtal. Syftet är, enligt regeringen, att komma åt problem med lönedumpning och otrygga villkor.
Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på Unionen och välkomnar förslaget.
– Tidigare har man ansett att den typen av krav inte är förenliga med bland annat EU-rätt. Förslaget är bra för villkoren på arbetsmarknaden; ett företag ska inte vinna en upphandling genom osund konkurrens i form av dåliga arbetsvillkor, säger han.
Kan ni även tänka er krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar?
– Det är inte möjligt med gällande EU-regler. Men den diskussionen bör både fackförbund och politiker ta i EU.
Lagförslaget har också fått kritik. Kritikerna anser bland annat att det kan bli svårt för den upphandlande myndigheten att avgöra vilket av Sveriges närmare 700 kollektivavtal som ska gälla.
– Men det är inget skäl att inte försöka. Det här arbetet har precis påbörjats och myndigheter kommer att behöva hitta riktlinjer och få vägledning av domstolspraxis. Det här är en bra början som ger något att förhålla sig till, säger Henrik Ehrenberg.
Motståndarna anser också att förslaget riskerar att missgynna företag utan kollektivavtal.
– Det perspektivet har inte vi som fackförbund. Vårt mål är att alla ska omfattas av kollektivavtal. Om en upphandling leder till ett tryck på sämre arbetsvillkor är det ett problem. Därför tycker vi att det är bra att regeringen nu försöker göra något åt det.
Även allianspartierna är kritiska till lagförslaget. De anser att det finns så många oklarheter och problem att den inte kommer att uppfylla syftet att skapa schyssta arbetsvillkor. Men i sin gemensamma motion till riksdagen öppnar de ändå för en kompromiss och skriver:
”Redan gällande lagstiftning ger vissa möjligheter att ställa sociala krav, men Alliansen utesluter inte ytterligare lagstiftning eller andra åtgärder för att säkra goda arbetsvillkor.”
Och Henrik Ehrenberg tror att det finns goda möjligheter till en kompromiss.
– Jag har svårt att se att partierna inte skulle kunna komma fram till en gemensam lösning efter samtal i utskottet, säger han.
Omröstningen i riksdagen genomförs troligen i slutet av november.