Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Egenföretagare? Se upp med a-kassan!

Bosse Eklund lade ner sitt företag i december 2015. Ännu är han inte överens med Unionens a-kassa om ersättningsnivån. Han anser att han bara får hälften av vad han har rätt till.
Publicerad
Anna-Lena Lundqvist
När Bosse Eklund la ner firman trodde han att a-kassan skulle baseras på det senaste årets taxerade inkomster. Men a-kassan tyckte annorlunda. Anna-Lena Lundqvist

I hela sitt liv har Bosse Eklund jobbat med försäljning, ofta på resande fot. 2013 startade han ett glasögongrossistföretag. Det gick bättre och bättre för varje år, men ändå inte så bra som han hade förväntat sig.

Han gjorde allt själv, reste runt och sålde, skötte administration och packning – det blev 90-timmarsveckor. Han hade satt upp en nivå där han vill vara efter tre år, men dit nådde han inte.

– Då tog jag ett resonemang med min fru om att jobba så mycket för så lite ersättning. Och beslutade mig för att lägga ner. Jag ville sköta allt snyggt, så i stället för att gå i konkurs betalade jag alla räkningar och likviderade företaget, säger Bosse Eklund.

Detta var hösten 2015. Efter nyår lämnade han in alla papper till a-kassan och Skatteverket. Han fick besked att hans ersättning skulle baseras på den senast registrerade taxerade inkomsten, det vill säga den taxerade inkomsten enligt 2014 års deklaration.

Detta trots att hans omsättning året efter hade varit betydligt högre. Företaget hade gått bättre och bättre för varje år. Han såg därför till att få nästa års deklaration färdig så snart som möjligt – i hopp om att få tillgodoräkna sig den högre inkomsten.

– En handläggare ringer och säger att ”vi har beslutat att inte ta hänsyn till 2015 års deklaration”. De har tydligen hittat något gammalt fall, som bildat prejudikat, som de stödjer sig på. Om man följer 2015 års deklaration så borde jag vara berättigad till en a-kassa som baseras på en inkomst som är 56 procent högre, säger Bosse Eklund.

Av Unionen Egenföretagare kan han inte få någon hjälp eftersom man där inte tar ställning i enskilda ärenden. Bosse Eklund har överklagat a-kassans beslut två gånger och kommer nu driva frågan vidare i nästa instans, Förvaltningsrätten i Göteborg.

– Jag kommer inte ge mig. Men jag känner mig ändå maktlös. Man är inte heller någon bra jobbsökare när man har den här pressen på sig. I mitt fall så räddar min fru upp ekonomin. Men det ska inte ha med saken att göra. Det här är en principfråga, säger han.
 

CAJSA HÖGBERG
cajsa.hogberg@kollega.se

A-kassans kommentar

Jeanett Mandl, Försäkringsansvarig vid Unionens a-kassa, är inte insatt i Bosse Eklunds fall, men känner till hur reglerna fungerar:

– När man gör en prövning av dagsförtjänsten så baserar den sig på det senaste beslutet om slutlig skatt. Den prövas alltid vid det tillfälle då man söker ersättningen. I hans fall har man troligen fastställt ersättningsrätten till 2014 års beslut om slutlig skatt. Taxeringsbesluten släpar ju.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.