
Unionens senaste Bolagsindiaktor förutspår såväl plus som minus. Å ena sidan märks en ökad osäkerhet i den internationella konjunkturen som gör att prognosen skrivits ner under de senaste månaderna, mycket på grund av läget i Kina. Å andra sidan signalerar barometern ändå fortsatt tillväxt och att lönsamheten är god.
- Totalt sett ser vi en fortsatt tillväxt 2016, även om den stannar av något i jämförelse med 2015 och 2014, säger Lars Jagrén, Unionens chefsekonom.
Tjänstesektorn får dock räkna med ett större lönsamhetstapp än industrin, vilket till stor del beror på den internationella konkurrensen inom handeln och framför allt e-handeln.
Trots osäkerheten om vart den internationella ekonomin är på väg anser Lars Jagrén att den nyss satta löneökningstakten för industrin på 2,2 procent är fullt rimlig.
- Jag tycker att nivån känns välbalanserad både med tanke på den internationella konjunkturen och att märket ska sätta nivån för hela ekonomin.
Med tanke på den hyggliga lönsamheten inom industri och tjänstesektor tillsammans med den låga inflationen borde det enligt Lars Jagrén finnas utrymme för investeringar i svenska företag. Risken är dock att företagen väntar med att investera på grund av osäkerheten i den internationella ekonomin.
Bolagsindikator
Unionens bolagsindikator genomförs två gånger per år och bygger den här gången på finansmarknadens prognoser för 247 börsbolag. I och med att det dels är många som arbetar inom börsbolagen och dels att de verkar internationellt ger börsbolagens utveckling en bra bild av läget i konjunkturen.