Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Kabinanställda i strejk

I morse klockan 07.00 bröt Unionens strejk för bättre villkor på flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company, GEC, som flyger regionallinjer för SAS.
Gabriella Westberg Publicerad 22 februari 2016, kl 09:43

Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal med löner i linje med övriga flygbranschen. Men det är något arbetsgivaren nekat.

En kabinanställd hos GEC är i dag garanterad en lön som ger 11 500 kronor i månaden, efter skatt. GEC har accepterat att en anställd med fyra års erfarenhet av yrket kan komma upp i 17 738 kronor. Det är för lite och inte alls i linje med lönerna i branschen i övrigt, menar Unionen.

- Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren inte ställer upp på något så grundläggande och viktigt som schysta villkor för de anställda. Unionens medlemmar tvingas därför att ta det så långt som till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef i en kommentar.

SAS anlitar Flybe för ett antal flygrutter med en typ av plan som inte finns i SAS flotta. Rutterna som omfattas är Arlanda - Visby,- Kalmar, -Ronneby, -Sundsvall-Timrå samt Vasa, Åbo och Tammerfors i Finland.

- Nya aktörer ska inte försämra villkoren för kabinanställda på den svenska arbetsmarknaden. Ytterst kan det då komma att handla om social dumpning. Det här är därför en konflikt som berör många fler än bara medlemmarna på GEC, säger Niklas Hjert.

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.