Bakgrunden till strejkvarslet är att Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal för att få avtalsenliga löneökningar och garanterade pensionsavsättningar.
– Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal. De har rätt till avtalsenliga löner, garanterade pensionsavsättningar och försäkringar som branschen i övrigt har. Jag hoppas att vi ska komma överens med arbetsgivaren utan att behöva gå till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i en kommentar.
GEC flyger inrikes- och utrikesflyg för SAS räkning mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå, Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala. Samtliga av företagets 30 anställda är medlemmar i Unionen.
– Medlemmarna är beredda att gå så långt som till konflikt för att till ett kollektivavtal. Det är inga orimliga krav de ställer utan de vill bara ha skäligt betalt för det jobb de gör, säger Niklas Hjert.
Unionen vill att ingångslönen för en person utan erfarenhet ska ligga på 18 387 kronor och att en person med mer än fyra års erfarenhet ska ha rätt till 22 901 kronor per månad. GEC accepterar 16 895 kronor för en person utan erfarenhet och 17 738 kronor för en med fyra års erfarenhet.
Företaget har inget kollektivavtal men är medlemmar i Svenska Flygbranschen. Det avtal som Unionen föreslagit innehåller villkor som används av ett flertal flygbolag i Sverige. Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Unionen och Svenska Flygbranschen om att använda sig av just det här avtalet för nya aktörer för att inte försämra villkoren för kabinanställda på den svenska arbetsmarknaden. GEC har dock inte accepterat villkoren.
Varslet gäller total arbetsnedläggning och blockad av samtliga arbetsuppgifter.
Flyger för SAS
Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga några regionala linjer. Flybe har därför bildat bolaget GEC som i sin tur anställder kabinpersonal. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer. Bolaget har flugit för SAS sedan oktober 2015.