Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
När en av Kiarash Sabets vänner fick jobb som verksamhetsansvarig på ett företag i Uppsala, anställde han Kiarash som samordnare och familjehemskonsult. Men efter ett tag skar sig vänskapen på något sätt och när chefen skulle knoppa av verksamheten och bilda eget, sades Kiarash Sabet upp med en månads varsel.
– Jag vet faktiskt inte varför. Jag har försökt prata med honom flera gånger om det är något personligt, men han förnekar att det är så.
När Kiarash Sabet kontaktade Unionens regionkontor i Uppsala för att han inte fått ut sin slutlön, uppgav hans arbetsgivare alla tänkbara skäl till uppsägningen. Arbetsgivaren påstod också att han varnat Kiarash Sabet, men kunde inte visa att han gjort det.
– Har man ett visstidskontrakt gäller det utom i undantagsfall. Men i det här fallet konstaterade vi att Kiarash Sabets kontrakt gällde och att arbetsgivarna inte hade fog för sina anklagelser som mer liknade fria fantasier, säger Thomas Fahrenholz, ombudsman på Unionen Uppland
Efter det första mötet drog ärendet ut på tiden. Vid övergång av en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också ansvar och skyldigheter gentemot de anställda, men den nya arbetsgivaren bytte ideligen verksamhetschefer det blev svårt att få till möten. Till slut erbjöds Kiarash Sabet ett nytt jobb, med helt andra arbetsuppgifter.
– Egentligen ville jag bara jobba, men det jobb jag erbjöds var en helt annan tjänst än den jag haft, så jag tackade nej.
Ombudsmannen Thomas Fahrenholz såg till att företaget skulle betala ut Kiarash Sabets lön fram till det datumet Kiarash tackade nej till det nya jobbet. Eftersom arbetsgivaren inte lyckades hålla den deadline som satts för att betala ut det överenskomna beloppet till Kiarash, enades man om att anställningen skulle fortsätta ticka på tills skulden var betald, dock längst till slutdatum på kontraktet.
– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så bra som det blev - jag fick betalt för all tid som var kvar på kontraktet och lite till och behövde egentligen inte lyfta ett finger – allt är Thomas Fahrenholz förtjänst, säger Kiarash Sabet.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.