Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Nominera bästa IT-tjej 2016

Sedan 2003 har Microsoft belönat kvinnliga IT-studerande med utmärkelsen Årets IT-tjej. Utmärkelsen har som syfte att sätta fokus på en skev könsbalans och visa på förebilder för andra. Nu inleds jakten på 2016 års IT-tjej.
Gabriella Westberg Publicerad
Könsfördelning bland antagna till datavetenskapliga program på tio svenska högskolor och universitet höstterminen 2015. Källa: UHR.

Fortfarande går det åtta-nio killar på varje tjej på IT-utbildningarna på svenska högskolor och universitet. Bilden ovan visar könsfördelningen bland antagna till Datavetenskapliga program på tio svenska universitet och högskolor, höstterminen 2015. (I detalj se bilden nedan.) På utbildningar som programmering och spelutveckling är andelen kvinnor ännu lägre. 

Läs mer: Trött på att spela gubbe

Det är en tydlig statistik som sedan fortsätter ut i arbetslivet. Där tillkommer andra faktorer, som normer och fördomar som ofta spelar in i till exempel rekryteringssammanhang, och bidrar till att än mer skikta uppgifter, lön och karrärsmöjligheter efter kön.

Läs mer: "Skriv av studielånen för kvinnor som pluggar IT"

”Vi tror på en kombination av förebilder och initiativ från branschen för att lyckas göra IT-branschen mer jämställd”, säger Johanna Snickars, kommunikationschef på Microsoft, som nu utlyser tävlingen om 2016 års IT-tjej.

För att ta hem utmärkelsen ska IT-tjejen plugga data eller IT-relaterade ämnen på universitet, högskola eller YH-utbildning och ha minst ett år kvar av studierna. Hon ska också vara initiativrik och inspirera till eller utveckla nya idéer, engagera sig också vid sidan av studierna och framför allt brinna för teknik och jämställdhet. Vinnaren får bland annat under året en egen mentor på Microsoft som stöttar hennes egna projekt och initiativ för att ytterligare lyfta fram vikten av tjejer inom IT.

Läs mer: Hon blev 2015 års IT-tjej

Sista anmälningsdatum är den 17 januari 2016.

Läs mer: Var är IT-brudarna

Inte helt jämställt

Flera stora IT-jättar, däribland Microsoft, jobbar sedan ett par år för att förbättra bilden av företagen vad gäller jämställdhet. Men att ändra attityder är inte gjort i en handvändning. 

Enligt siffror från 2014 var 29 procent av de anställda på Microsoft globalt kvinnor. Titlar framgår inte i statistiken.

För närvarande pågår en rättstvist där en tidigare anställd stämt Microsoft för diskriminering på grund av kön. 

Facebooks vd Satya Nadella var själv ute i blåsväder i fjol, när han uppmanade kvinnor att tänka på sin karma innan de bad om löneförhöjning, ett uttalande han senare bett om ursäkt för.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.