Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Global konjunktur oroar arbetsgivarna

Arbetsgivarna målar framtiden i dystra färger. För att inte försämra läget för industrin, öka utflyttningen av jobb och försvåra för nyanlända vill man hålla nere löneökningar och ingångslöner framöver.
Niklas Hallstedt Publicerad
Världskarta.

När Facken inom industrin presenterade sina avtalskrav lyfte man bland annat fram att den svenska industrins konkurrenskraft stärkts. Från arbetsgivarhåll är utsikten mörkare när man dagen efter kommenterar kraven.

Enligt Mats Kinnwall, Industriarbetsgivarnas och Skogsindustriernas chefekonom, finns inget som tyder på att den globala konjunkturen ska ta fart samtidigt som världshandeln faller och vinstmarginalerna pressas alltmer.

- Det är en global avmattning. Mycket tyder på att det blir en långvarig historia.

Med det perspektivet är arbetsgivarnas slutsats föga överraskande, att kravet på 2,8 procent är för högt.

- Vi har inte råd. Med de kostnadsökningarna kommer vi att tappa i konkurrenskraft, vilket kommer att gå ut över industrin, säger Åke Svensson, Teknikföretagens vd (bild till höger).

- Vi kan ju inte höja priserna på exportmarknaden med argumentet att lönerna här hemma höjts.

Enligt Åke Svensson krävs det nu en period med ”återhållen löneutveckling” för att det ska bli lättare både att få jobb och att byta jobb.

- Vi måste skaffa fler och olika typer av jobb, vi måste välkomna folk med olika kompetenser.

Mattias Dahl, förhandlingschef på Svensk Handel, är inne på samma spår när han argumenterar för att ingångslönerna inte ska höjas. På så vis ska det bli enklare för unga och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

- Vi måste väga in dem som inte har jobb också. Vi är glada att också Konjunkturinstitutet nu påpekat att ingångslönerna är för höga.

Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group, talar om utflyttningen av jobb till andra länder och påpekar att vi, mot bakgrund av den stora flyktingströmmen, nu har chans att skapa en mångkulturell arbetsmarknad.

- I Sverige har vi bestämt oss för att vissa jobb inte ska göras här, jag kan inte förstå det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.