Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

För höga lönekrav, menar arbetsgivarna

Arbetsgivarna är kallsinniga till de fackliga avtalskraven. Lönekraven anses alldeles för höga.
Niklas Hallstedt Publicerad
Per Hidesten, tv, Peter Jeppson i mitten och Anders Weihe, th.

Inte överraskande tycks den allmänna meningen på arbetsgivarsidan vara att Facken inom industrins krav på ett ettårigt avtal med en löneökning om 2,8 procent är alldeles för högt ställt.

”Vi kan inte fortsätta nedåt på ett sluttande plan utan vi måste gemensamt vända utvecklingen så att konkurrenskraften förbättras”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i en presskommentar. Enligt Weihe har konkurrenskraften för svensk exportindustri, tvärt emot vad den fackliga motparten hävdar, försämrats.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, är ännu tydligare i sin kritik: ”Vi behöver en god spiral nu. Bland annat har vi en utmaning framför oss när det gäller att skapa arbetstillfällen för nyanlända. Fortsätter den här kostnadsökningstakten riskerar vi att öka arbetslösheten och utanförskapet i stället”.

Jeppsson är dock positiv till att facken ser företagens konkurrenskraft som en av de viktiga faktorerna, men liksom Weihe håller han inte med om att den stärkts på senare tid. I stället har konkurrenskraften ”försämrats under ett antal år då vi kostat på oss för höga löneökningar”.

Även Per Hidesten, Industriarbetsgivarnas vd, tycker att facken går för långt.

”Kravet ligger alldeles för högt. Facken inom industrin lägger fram ett krav på 2,8 procent samtidigt som vi har 0 procents inflation i Sverige!”, säger Hidesten till Industriarbetsgivarnas eget nyhetsbrev.

Läs mer: Industrifacken kräver 2,8 procent

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.