Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Sjukfrånvaron ökar mest bland högutbildade

Sjukfrånvaron ökar inom nästan alla yrken och branscher. Men från 2012 och framåt syns ett trendbrott där den största ökningen av antalet sjukfall nu sker i högutbildade yrkesgrupper. Det visar siffror från Försäkringskassan.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Den största gruppe där sjukfrånvaron ökar mest är bland företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän, med en ökning på knappt 14 procent, Colourbox

Mellan 2012 och 2014 har antalet sjukfall ökat över i stort sett hela arbetsmarknaden. Sjukfrånvaron är generellt lägre hos yrkesgrupper med krav på längre utbildningsnivå, men sedan tre år tillbaka är det här som den största ökningen sker.

Bland yrkesgrupper med flest anställda är ökningen störst hos gruppen företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän, med en ökning på knappt 14 procent, tätt följt av gruppen säljare, inköpare och mäklare på knappt 13 procent.

Man har länge vetat att sjukfrånvaron är hög bland exempelvis vård- och omsorgspersonal och andra grupper som jobbar med människor. Försäkringskassan vet däremot inte tillräckligt mycket om varför sjukfallen ökar just nu och varför ökningen sker inom nästan alla yrken på arbetsmarknaden. Förutom ökningen av antalet sjukfall ökar även längden på sjukfrånvaron.

– Vi har i en rad rapporter försökt analysera och förklara varför sjukfrånvaron ökar. Det vi kan påvisa är att det handlar om ett komplicerat mönster av samverkande faktorer. Exempel på dessa faktorer är ändrade regler i sjukförsäkringen samt fler sjukskrivningar på grund av psykisk diagnos, säger Laura Hartman, analysdirektör på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Ser man till de tio yrkesgrupper där sjukfallen ökat mest sedan 2012, oavsett antalet anställda, finner man bland annat chefer för mindre företag och enheter. Där har sjukfallen ökat med 15 procent sedan 2012, jämfört med snittet på tio procent.  Allra mest ökar sjukfrånvaron dock bland fysiker och kemister, på knappt 29 procent, följt av psykologer, socialsekreterare, bibliotekarier och arkivarier.

De flesta yrken som uppvisar störst ökning ligger dock fortfarande under snittet för antal sjukfall per 1 000 anställda.

Sjukfrånvaron ökar

• Sjukfrånvaron ökar i nästan alla yrkesgrupper, efter att kraftigt ha sjunkit mellan 2002 och 2010

• Störst ökning av antalet sjukfall i yrken med krav på längre utbildning

• Vård- och omsorgspersonal står för flest sjukfall i Sverige

• Det är dubbelt så många sjukfall bland kvinnor som bland män, 136 per 1 000 anställda jämfört med 71

Yrken med störst ökning:

• Fysiker, kemister m.fl. 28,9 procent
• Psykologer, socialsekreterare m.fl. 21 procent
• Arkivarier, bibliotekarier m.fl. 20,9 procent
• Agenter, förmedlare m.fl. 20,7
• Poliser, 20 procent

Försäkringskassan

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.