Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Kan man byta jobb efter 50?

Helt stendött, så beskriver 54-åriga Charlotte gensvaret på sina jobbansökningar. När hon var 50 år blev hon headhuntad som kundservicechef. Sedan dess har hon blivit uppsagd två gånger efter omorganisationer. För bara tre år sedan hörde flera rekryteringsföretag av sig. Nu händer inget.
Publicerad
Linda Prieditis/IBL Bildbyrå
Linda Prieditis/IBL Bildbyrå

Går det en ödesdiger gräns i yrkeslivet vid 50 år eller tidigare? Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv, tycker inte det.

– Mycket kokar ner till vilken kompetens du har.  Kompetens slår ålder. För tjänstemän som passerat 50 år är det inga problem att få nytt jobb, säger hon.

Experienced and still sparkling

Erfarenhet och en kort startsträcka värderas enligt henne högt av Svenskt Näringslivs 60 000 medlems­företag. Men det finns företag som medvetet vill föryngra, till exempel de som under finanskrisen sade upp många unga.

– Vad företagen är intresserade av är folk som tydliggör vad de vill och inte de som slentrianmässigt skickar ut 50–100 ansökningar.

Hon berättar entusiastiskt om personen som skrev ”experienced and still sparkling”, erfaren men fortfarande sprudlande, i sin ansökan.

– Äldre borde se hur attraktiva de är. ”Hej! Här är jag och jag kan det här men jag kommer inte att få jobbet”, är inte en framgångsfaktor, säger Carina Lindfelt.

Personer över 50 behöver vara mycket mer aktiva i sina nätverk


Kanske är arbetsgivarna oroliga just för att äldre medarbetare inte ska sprudla tillräckligt. Katharina Hjorth, rekryterare, Inhouse, kan ifrågsätta varför kandidaten hon ska ta fram ska vara just i spannet 27–32 år.

– I en lyckad organisation är det stor spridning åldersmässigt på medarbetarna. Detta saknar många arbetsgivare insikt om, säger hon.

Kompetens och personlighet är enligt henne viktigare än ålder. Därför är det avgörande för de äldre att verkligen belysa sin personlighet, sitt driv och sin vision.

– Yngre har fördelen att inte blir bortsorterade på cv-basis. Personer över 50 år behöver vara mycket mer aktiva i sitt nätverk för att få jobb, säger Katharina Hjorth.

Så fick också 57 procent av de drygt 15 000 uppsagda tjänstemän som 2013 lämnade TRR Trygghetsrådet nytt jobb genom kontakter.

Folk i alla åldrar oroar sig för åldern.

Louise Lagerling, rådgivare, TRR, konstaterar att platsannonser är som ett isberg. De flesta jobb tillsätts under ytan.

– Folk i alla åldrar oroar sig för åldern, att de är för unga, att de är i mitt i livet med familj och vabb eller att de är för gamla. Åldern blir ett problem om man fokuserar på det negativa, säger hon.

Louise Lagerling menar att man i stället ska lyfta de fördelar som finns kopplade till sin ålder. Samtidigt medger hon att det kan finnas fördomar om ålder. Dem kan man motbevisa med ett cv som visar att man är konkurrenskraftig.

– Det är bra att renodla budskapet. I praktiken innebär det att man har flera versioner av sitt cv. Det är inget konstigt med det, säger Louise Lagerling.

Sist i Europa, 2009, lagstiftade Sverige mot åldersdiskriminering i arbetslivet. Clary Krekula, sociolog vid Karlstads universitet, har skrivit en rapport om åldersdiskriminering åt diskrimineringsombudsmannen. I åldern 35-45 år upplever sig folk minst åldersdiskriminerade i rekryteringssammanhang.

Det finns mycket forskning kring genus i arbets­livet. Men att titta på andra kategorier som yngre och äldre är ganska nytt. Det är, trots lagen, mer okej att säga att någon inte fick jobbet för att denne var för gammal än hade fel kön, tillägger hon.

När det gäller attityden mot äldre spökar enligt Clary Krekula två uppfattningar. Den ena är att det inte är någon idé att satsa på människor som är uppåt 60 år, eftersom de bara har ett fåtal år kvar i yrkeslivet. Man gör felslutet att en yngre person kommer att stannar kvar längre, vilket det inte finns belägg för.

Det andra är att biologin skulle leda till sämre arbetsförmåga och rigiditet i största allmänhet, till exempel svårigheter med ny teknik.

– Det är en myt. Åldern säger lika lite om faktiska förmågor och kompetens som om kapacitet och ambitioner. 

 

Cajsa Högberg
brev@kollega.se

Diskriminering

Diskriminerad?
Under 2014 kom det in 128 ärenden till diskrimineringsombudsmannen, DO, rörande åldersdiskriminering inom arbetslivet. 46 fall rörde rekryteringar. Motsvarande siffror för 2013 var 118 ärenden inom kategorin åldersdiskriminering i arbetslivet, varav 62 gällde vid rekrytering.
 
Uppsagd?
TRR Trygghetsrådet, stöttar uppsagda tjänste­män på 32 000 företag som är anslutna till arbetsgivareförbund inom Svenskt Näringsliv, Kooperativens förhand­lingsorganisation och IDEA. TRR är en icke vinstdrivande stiftelse, har funnits i 40 år och ägs av Svenskt Närings­liv och fackförbunden inom PTK, bland annat Unionen. 

Tänk på att...

  • Låt inte åldern begränsa dig.
  • Var strategisk.
  • Fundera över vilka kompetenser du har och sök jobben som matchar dem.

En ny chans
Det är aldrig för sent att hitta ett nytt spännande jobb. Möt Lena Kristiansen och Nils Hansson som berättar om oron, utmaningarna och hur sedan allt löste sig till det bästa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Berättade att hon var gravid – blev av med jobbet

En provanställd kvinna berättade för chefen att hon var gravid. Då blev hon av med jobbet och anklagad för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Nu stämmer Unionen företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 13 november 2024, kl 06:01
Gravid och avskedad. Till vänster en kvinna med gravidmage, till höger en svensk lagbok.
Diskriminering på jobbet. En provanställd kvinna blev avskedad efter att ha avslöjat sin graviditet. Unionen stämmer företaget och kräver skadestånd för bland annat brott mot diskrimineringslagen. Foto: Lise Åserud/NTB/TT/Jessica Gow/TT.

Kvinnan fick jobb som administratör på ett grossistföretag. Anställningen inleddes med sex månaders provanställning. 

På sin andra dag på jobbet satt hon och chefen och pratade och chefen frågade om hon hade några barn. Kvinnan svarade att hon hade ett, varpå chefen svarade att han hoppades att hon inte var gravid. När hon uppgav att hon faktiskt var det sa chefen att han var ledsen och besviken och kallade på den person som gjort anställningsintervjun med kvinnan.

Försökte få kvinnan att säga upp sig

Tillsammans försökte de få kvinnan att säga upp sig, med motiveringen att det inte var lönsamt för företaget att anställa någon som bara kunde jobba några månader. När kvinnan inte ville det skrev de ett dokument som de kallade ”Uppsägning på grund av oriktiga uppgifter”. I det stod att företaget sa upp kvinnan med omedelbar verkan på grund av att hon lämnat oriktiga uppgifter. Hon skrev under och lämnade arbetsplatsen.

Nu har Unionen stämt företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Förbundet kräver ytterligare 35 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Sofia Tot är förbundsjurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tycker att det är uppenbart att kvinnan blev uppsagd på grund av graviditeten. 

– Bara det att det finns ett tidsmässigt samband på ungefär en timma från det att kvinnan berättar att hon är gravid tills hon blir uppsagd tyder på att det är graviditeten som är anledningen. Vi har heller inte fått några andra skäl från arbetsgivaren, säger hon.

Kan arbetsgivare hävda att någon lämnat oriktiga uppgifter vid anställningsintervjun?

– Arbetsgivaren är fri att avsluta en provanställning utan att ange skäl så länge beslutet inte grundas på diskriminerande omständigheter. Finns en sådan misstanke måste arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att en annan omständighet än diskrimineringsgrunden varit helt styrande, säger Sofia Tot.

Man måste inte berätta att man är gravid

En anställd måste inte berätta för arbetsgivaren att hon är gravid. Den som vill vara föräldraledig måste dock berätta det minst två månader i förväg.

Kan du förstå att en arbetsgivare tycker att det är jobbigt att anställda någon som kort efter anställningen ska vara föräldraledig?

– Ja, men man måste förhålla sig till de lagar vi har när man väljer att anställa. När man anställer någon finns alltid en risk att personen inte blir kvar. Personer kan exempelvis bli sjuka, börja studera, säga upp sig eller flytta.