Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Nätverk för kvinnor inom IT

Det är flera som har tröttnat på det tröga maskineriet när det gäller jämställdhet i IT-branschen. WiTEC, Geek Girl Meetup och WIT är tre exempel på initiativ för att få in fler kvinnor på tekniska utbildningar och i den mansdominerade branschen.
Linnea Andersson Publicerad
José Figueroa
Årets andra WIT-konferens hölls på onsdagen i samband med konferensen SIME på Cirkus i Stockholm. Deltog i panelen gjorde (fv) Monika Hansson, Viaplay/MTG, Galina Shubina, Schibsted Digital, Alexandra Drevenlid, Tele2, Karin Zingmark, Microsoft, Cecilia Beck-Friis, TV4/Bonnier, och Katarina Berg, Spotify. Moderator var Ulrika Fjällborg. José Figueroa

Ingrid Thuresson, ordförande WiTEC Sweden och regeringens ambassadör för kvinnors företagande, tror att en anledning till att kvinnor lyser med sin frånvaro i IT-branschen är att såväl utbildningarna som branschen har ett alltför stort fokus på det tekniska och glömmer bort funktionerna.

– Jag tror att kvinnor tänker mer på hur något ska användas och vad man har för nytta av det, hur något ska underlätta mitt arbete eller mitt vardagsliv.

– I Sverige har vi ingen karriär bland tjejer på IT-sidan. Men det ser likadant ut i övriga Europa. Frågan är hur vi kan hitta lösningar på det, säger Ingrid Thuresson,

En lösning kan vara att följa upp tjejer som söker praktik, ofta under sista året på sin utbildning, för att hjälpa dem i deras framtida karriär. WiTEC:s ambition är att göra så genom någon form av mentorskap.

Dessutom vill de följa upp kvinnor på de tekniska utbildningarna för att se vart de tar vägen. Om kvinnorna försvinner till helt andra yrken eller om de ändå kan ha nytta av sin kompetens, trots att de har yrken som de varken hade tänkt eller hoppats på.

Förutom kön säger Ingrid Thuresson att de i framtiden även vill titta på utländsk bakgrund inom branschen. Framför allt vill de följa upp kvinnor med ingenjörsutbildning från sitt land som trots sin examen inte får jobb när de kommer till Sverige.

WIT, Geek Girl Meetup & WiTEC

WIT – Women in Tech:
Organisation vars mål är att locka och inspirera fler kvinnor till IT- och mediabranschen genom att nätverk och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män i branschen.

Konferensen har hittills arrangerats två gånger i Sverige, senast under den gångna veckan i samarbete med SIME-konferensen.

Geek Girl Meetup:
Nätverk som sedan 2010 ordnar ”deltagardrivna konferenser”, för teknikintresserade kvinnor, med syfte att kvinnor ska välja och känna sig hemma i teknikbranschen. Det försöker man bland annat åstadkomma genom att lyfta kvinnliga förebilder.

Nästa träff, innehållandes workshops och föreläsningar, arrangeras i Malmö den 23 november i år.

WiTEC - European Association For Women In Science Engineering & Technology:
Ideell förening med målet att få in fler tjejer på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, inte minst på IT-sidan, för att kvinnor i slutändan ska ta sig in i de mansdominerade branscherna. Föreningen jobbar även för kvinnors entreprenörskap och innovationer.

Bildades 1988 på Halmstad högskola, men är sedan slutet av 2000-talet en ideell förening oberoende av högskolan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.