Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Sverige - sämst i Norden på lika lön

Sverige är bra på att få ut kvinnor på arbetsmarknaden men betydligt sämre på att ge lön för mödan. Sverige hamnar efter alla nordiska grannar när det gäller lika lön för lika arbete. Det visar World Economic Forums (WEF) årliga jämställdhetsrapport.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Sverige ligger på 71:a plats när det kommer till att ge lika lön för lika arbete mellan kvinnor och män. Colourbox

Från att ha räknats som världen mest jämställda land år 2006 har Sverige halkat ned till en nuvarande fjärdeplacering medan tre av våra nordiska grannar (Island, Finland och Norge) gått upp på pallplats. Anledningen är enligt WEF att Nordens länder blivit bättre på jämställdhet, med undantag för Sverige vars utveckling stannat av.

En orsak till det är att Sverige är det enda land i Norden som aldrig har haft en kvinna som president eller statsminister, vilket övriga länder har haft. Att Rwanda hamnar högt upp i undersökningen beror till stor del på att kvinnor sitter på en majoritet av landets ministerposter.

Vad gäller arbetslivet ligger såväl Sverige som våra grannländer bra till när det gäller att få ut kvinnor och män på arbetsmarknaden. Däremot är Sverige sämst i Nordenklassen när det gäller lika lön för lika arbete och sett till hela undersökningen hamnar vi så lågt som på plats 71.

Rapporten visar att 105 länder har blivit mer jämställda sedan 2006. Sex länder har dock blivit sämre och i några, där ibland Sverige, står utveckling still. Med nuvarande fart och förutsatt att klyftorna mellan könen inte ökar, kommer det att dröja till 2095 innan vi lever i en jämställd värld. Det land som genom sin sistaplats är med och drar ner snittet betydligt är Jemen.

Tio-i-topp på jämställdhet:
Island
Finland
Norge
Sverige
Danmark
Nicaragua
Rwanda
Irland
Filippinerna
Belgien

Källa: WEF, Global Gender Gap Report 2014

Global Gender Gap Report

World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.

142 länder ingick i undersökningen som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.

Wikipedia & World Economic Forum

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.