Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Oscarsgala för goda idéer

Ett företag i topp måste ständigt jobba med förbättringar för att hålla sig kvar. På Arlanda Express innebär det att man utmanar personalen att komma med nya idéer. Under pompa och ståt korades på fredagen vinnarna i en tävling där anställda bidragit med över 120 idéer.
Johanna Rovira Publicerad 24 oktober 2014, kl 15:18
Kollega
Jeanette Styfberg och Louise Westerberg var i final med sitt innovativa förslag om mobilladdare i form av cykelpedaler, på Arlanda Express innovationstävling. Men själva röstade de på ett annat förslag, det som också vann: en fogscreen. Kollega

Filmmusik, underhållning, fanfarer, smörgåstårta och prisutdelning med små Oscarsstatyetter.

Vänthallen för reseföretaget Arlanda Express vid Centralstationen i Stockholm förvandlades tillfälligt till en liten Oscarsgala light på fredagen. Uppklädda gäster minglade med tågvärdar och biljettförsäljare och spekulerade i vilket av de sex bidrag som gått vidare till final, som skulle vinna.

- Vill man inte hamna på den kyrkogård som är fylld av gravstenar från företag som en gång varit på topp, måste man ständigt jobba med förbättringar och förnyelse, förklarade företagets vd Per Thorstenson.

- Men vi i ledningsgruppen trodde aldrig att vi skulle få in 120 väldigt spännande och innovativa förslag. Det överträffade vår förväntan med råge.

Ett av de 120 förslagen hade knåpats ihop gemensamt av Jeanette Styfberg, säljare och hennes tågvärdskollegor Louise Westerberg, Claudia Sjölander och Agnieszka Kvarnström. Det handlar om att sätta upp stolar med cykelpedaler runt bord både i vänthallen i Stockholm och på plattformen i Arlanda. Här skulle resenärer själva kunna trampa ström till sina mobilbatterier och datorer på ett miljövänligt sätt samtidigt som de får lite motion.

- Det är många resenärer som efterfrågar eluttag för att ladda telefoner och det här skulle vara gratis för dem. Det enda som krävs är muskelstyrka och tid, förklarar Jeanette Styfberg.

Deras idé föll många av kollegorna på läppen så kvartetten tog sig ända till de sex finalplatserna som tävlade om en Londonresa med studiebesök på Heathrow på programmet.

Men själva hade de röstat på en annan idé – att skaffa en fogscreen, en slags dimridå som används i stället för en vanlig bildskärm, med information till resenärerna. Och det var det bidraget som vann flest röster. Förslaget kom från Jenny Möller och Johan Ytterberg, båda tågvärdar.

- En fogscreen syns verkligen och det är ett ypperligt sätt att vägleda våra resenärer till rätt tåg, sade Jenny Möller när hon tog emot priset.

Tvåa kom ett förslag om att installera ett konstcafé i vänthallen och tredjepriset gick till ett förslag om att ställa ut ett biljettbås utformat som fronten på ett av företagets tåg, i Centralens vänthall. Men Jeanette Styfberg & co gick inte helt lottlösa från galan. Alla sex finalister blev utlovade ett besök i flygtornet på Arlanda plus lunch.

- En del av de andra förslagen kommer vi att pilla in i vår vanliga förslagsverksamhet och kanske belöna framöver, deklarerade Per Thorstenson.

Ledarskap

7 vägar till hjärnsmart ledarskap

Strukturerade arbetsdagar, pauser och ett psykologiskt tryggt arbetsklimat. Här är sju sätt att skapa en effektiv arbetsplats där medarbetarnas hjärnor trivs.
Publicerad 3 maj 2024, kl 06:04
Hjärnsmart. En kvinna håller upp en skylt med en tecknad hjärna på. Glad.
Med en hjärnsmart arbetsmiljö skapas förutsättningar för större kreativitet och mer välmående medarbetare. Foto: Colourbox.

Värna psykologisk trygghet i gruppen

Vi jobbar som bäst när vi känner oss trygga och sedda, i ett accepterande arbetsklimat. Ett sätt att uppnå det är att mjuka upp hur ni kommunicerar och ställer frågor. Som chef kan du börja veckomötet med en runda där alla får berätta om sina uppgifter i stället för att fråga om det är någon som behöver hjälp. Det visar att du förutsätter att alla ibland behöver ett bollplank.
 

Minska bruset

Ljudbrus och visuellt brus stör vår koncentration. Det kan vara kollegor som pratar om helgen eller någon som rör sig vid skrivbordet mittemot. Skapa arbetszoner anpassade för olika arbetsklimat, där medarbetarna kan välja mellan att jobba ostört eller i miljöer där man kan prata i grupp. Investera i särskilda bås för telefonsamtal och i headset av god kvalitet om avskildhet inte är möjlig på kontoret.
 

Utnyttja solljuset

Hjärnan är oftast som mest fokuserad på morgonen och förmiddagen. Börja dagen med uppgifterna som kräver mest fokus. Spara rutinmöten och mejlkorgen till eftermiddagen. Solljus gör oss produktiva så sitt gärna nära ett fönster och jobba. Uppmuntra medarbetarna att gå ut en sväng under lunchen.
 

Dela upp dagen efter uppgifter

Småjobbar du konstant utan att bli riktigt färdig? Hjälp hjärnan genom att gruppera uppgifter som kräver liknande fokus i olika sjok. Dela upp dagen i två timmar med mejlande och mötesbokning, två timmar fokuserat idéarbete och två timmar administrativt jobb. Eller använd pomodorometoden med fokuserat arbete i 25 minuter följt av 5 minuters paus. Till större projekt: avsätt hela dagar till en sak, ge dig och medarbetarna tid att kläcka de bästa idéerna och hinna tänka färdigt.
 

Skapa stunder utan pling

Mobilen och mejlaviseringar är stora fokustjuvar. Våra hjärnor älskar notiser, de ger oss dopaminkickar som gör det svårt att avstå frestelsen att kolla vad som plingade. Sätt gemensamma och tydliga riktlinjer för när och hur ni ska använda mobiler eller mejl på jobbet. Testa att ha några bestämda timmar där ni kollektivt loggar ut från mejlen och lägger undan telefonen för att lägga allt fokus på de mest koncentrationskrävande uppgifterna. Som chef är det viktigt att vara drivande och stöttande i detta – det kan vara svårt som medarbetare att själv bestämma om och när man ska låta mejlen vara.
 

Var ett föredöme

Det är viktigt att visa att även du som chef kan stressa ned och ta paus. Skapa en trygg social miljö genom att prata med dina kollegor och visa att du är intresserad av att lära känna dem. Boka in föreläsare som visar hur man stressar ned med hjälp av andning eller meditation.
 

Ta hjärnpauser med bra kvalitet

Hjärnan mår inte bra av att vara påslagen åtta timmar i sträck. Det gör oss mindre kreativa och fokuserade och ger sämre sorterings- och prioriteringsförmåga. Då och då behövs en hjärnpaus – utan stimuli för hjärnan. Det kan räcka med att bara sitta och glo i tomma intet en stund för att hjärnan ska få vila, eller att ta med kaffekoppen till ett fönster och titta ut. Flera regelbundna hjärnpauser kan läggas in under dagen. Det kan låta ineffektivt, men det är precis tvärtom!

Källa: Gabriella Ringvall, förändringsledare, arbetsplatsstrateg och föreläsare.

Text: Vera Viksten.