Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Unga pensionärer får det allt bättre

Sedan början av 1990-talet har pensionärerna fått allt mer pengar att röra sig med. I dag har de nyblivna pensionärerna en disponibel inkomst som är nästan lika hög som de yrkesarbetandes.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar. Colourbox

Det talas ofta om att pensionärerna har svårt att klara sig ekonomiskt. Men det är skillnad på pensionär och pensionär.

Av en ny rapport från pensionsbolaget AMF framgår att pensionärerna har fått det bättre de senaste tjugo åren. I alla fall om man jämför dem med de som yrkesarbetar.

I början av 1990-talet hade yngre pensionärer, de som är under 75, cirka 88 procent av den disponibla inkomsten för yrkesarbetande mellan 30 och 49 år. År 2012 var siffran uppe i nästan 95 procent.

Rapporten visar också att pensionärerna ändrat sitt konsumtionsmönster det senaste decenniet. Deras utgiftsandel för livsmedel, bostad och hälsovård har minskat. I stället har transportkostnader liksom kostnader för rekreation och kultur kommit att ta ett allt större utrymme.  Det visar att pensionärer sannolikt lever ett mer aktivt liv än tidigare.

- Trenden att äldre konsumerar som yngre fortsätter. I genomsnitt har man det skapligt ekonomiskt. Samtidigt har man en generellt förbättrad hälsa i de här grupperna jämfört med tidigare generationer. När man blir pensionär har de flesta möjlighet att fortsätta det liv de haft innan, konstaterar Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Men det är ingen entydig bild. Det är stor skillnad mellan pensionärerna. De äldre, de som fyllt 75, har bara drygt 71 procent av de yrkesarbetandes inkomster. En orsak kan vara att många väljer att ta ut tjänstepensionen och en eventuell privat pension på fem eller tio år. Det ger en hög pension i början, men desto mindre senare.

- Dessutom finns det många, framförallt kvinnor, bland de äldre som inte jobbat hela livet och saknar tjänstepension, säger Carina Blomberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.