Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Jul byts mot Chanukka och Eid-al-Fitr

Nästa midsommar kommer en av de anställda på mobiloperatören 3 sitta mol allena på jobbet. Hon har nämligen bytt bort midsommar mot karneval i Colombia. Numera får anställda på företaget välja sina egna helgdagar.
Johanna Rovira Publicerad
TT / AP Photo/Alastair Grant, Pool
Storbritanniens premiärminister David Cameron deltar i en ceremoni under den hinduiska högtiden diwali. TT / AP Photo/Alastair Grant, Pool

 

Kristi himmelsfärd är kanske ingen höjdare om man inte är kristen och hellre vill fira Eid-al Fitr (slutet av fastemånaden Ramadan), Diwali (hinduistiskt nyår) eller Chanukka. Eftersom 3 ser sig som ett företag som berikas av mångfald får man från och med i dag byta bort kristna helg- eller klämdagar mot valfri religiös eller kulturell högtid.

- Så vitt vi vet är vi först i Sverige med valfria helgdagar och vi hoppas att detta ska locka talanger att söka sig till oss, säger Kamran Alemdar, informationschef på 3.

Initiativet kommer från HR-avdelningen, men enligt Kamran Alemdar är det lokala facket med på noterna och har agerat bollplank. Möjligheten är till för alla anställda och företaget kommer inte att ifrågasätta eller kontrollera vad helgdagen byts ut mot.

Frågan är dock vad alla helgbytare ska göra ensamma på jobbet på julafton, skärtorsdagen, långfredagen, nyårsdagen och de 10 övriga helg- eller klämdagar som står på utbytarlistan.

- 3 stänger i allra högsta grad ner dessa dagar – det är en väldigt liten skara som jobbar. Vad man ska göra på jobbet de här dagarna är något man får komma överens om med sin närmsta chef, säger Kamran Alemdar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.