SCB:s lathund ”På tal om kvinnor och män” har kommit ut årligen sedan 1984. Vi snackar över hundra sidor statistik om läget för kvinnor och män i allt från kriminalitet till fackliga styrelseposter.
I årets version framgår bland annat att de tillfälliga anställningarna har ökat markant för båda kön under de senaste 30 åren. Och det är den privata sektorn som står för den största ökningen. Det är fler kvinnor som har en osäker anställning. Över hälften, 56 procent, av kvinnor som arbetade förra året hade ett tidsbegränsat jobb. Medan 43 procent av männen var i samma situation.
När det gäller hur mycket vi jobbar sjunker glappet mellan kvinnor och män aningen. För närmare 45 år sedan jobbade 45 procent av kvinnorna deltid. Förra året hade andelen sjunkit till 30 procent. Medan män som jobbade deltid förra året låg på elva procent, jämfört med sex procent 1987. Deltidsarbete är en viktig faktor för bland annat pensionen. Att så många kvinnor jobbat deltid tidigare är en faktor bakom att kvinnor får ut 66 procent av mäns pensioner.
Skillnaderna när det gäller det obetalda arbetet, som till exempel städning, tvätt, vara med barn, sjunker. Det beror dock inte på att männen jobbar gratis i så mycket större omfattning. Utan att kvinnor gör mindre av det.
I boken finns också ett avsnitt om inflytande och makt. Där kan man bland annat läsa att LO har fler manliga medlemmar i sina förbund (54 procent). Medan Saco och TCO har fler kvinnor (53 procent respektive 61 procent). Siffror som för LO och TCO:s del inte avspeglar sig i centralorganisationernas styrelser. I LO:s styrelse är 83 procent män. I TCO:s är 53 procent kvinnor. Medan Sacos styrelse ligger nära medlemsstrukturen med 55 procent kvinnor i styrelsen. När det gäller arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelser är 71 procent män.
I politiken har Miljö- och Vänsterpartiet flest kvinnor i riksdagen. Jämnast fördelning mellan kvinnor och män har Moderaterna och Socialdemokraterna. Medan Sverigedemokraterna har sämst fördelning med endast 15 procent kvinnor på riksdagsplats. På kommunal nivå ser det betydligt värre ut. År 2010 var 71 procent av kommunstyrelsernas ordförande en man.