Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Var tredje arbetslös tvingas låna pengar

Tre av tio måste låna pengar för att klara av en arbetslöshet. En konsekvens av ett för lågt a-kassetak som inte har höjts sedan 2002, menar Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).
Linnea Andersson Publicerad

Den som blir arbetslös i dag kan räkna med att som högst få en ersättning på 14 960 kronor per månad före skatt. En inkomstförsäkring kan göra att du får ut 80 procent av din tidigare lön, men i nuläget är det bara 20 procent som har rätt till inkomstförsäkring vid arbetslöshet. 

Enligt SO:s senaste undersökning upplever a-kassornas medlemmar att arbetslöshetsersättningen erbjuder en allt sämre ekonomisk trygghet och tre av tio arbetslösa har tvingats låna pengar för att klara sina utgifter. Taket i a-kassan har inte höjts på 12 år och ligger i dag på en rekordlåg nivå sedan SO började sina mätningar 1998.

- Under den tiden har både lönerna och prisnivåerna höjts så värdet i arbetslöshetsförsäkringen har utholkats, sa Melker Ödebrink, kanslichef på SO, vid ett seminarium i Almedalen under förmiddagen.

Fakta

Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) består av Sveriges 28 arbetslöshetskassor. I undersökningen ingick svar från 27 av 28 kassor. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”