Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Lagarbete viktigast på jobbet

Lagarbete och samarbete är de värderingar som tycks gälla på våra arbetsplatser i år, det visar Sverigestudien i en ny kartläggning. Men även något mindre smickrande ord som kostnadsjakt och hierarki finns med på topplistan.
Petra Rendik Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Lagarbete - viktigast på våra arbetsplatser. Och på fotbollsplan. Här Argentinas Lionel Messi och hans lagkamrater i matchen mot Bosnien-Hercegovina i fotbolls-VM, i söndags. Matchen slutade 2-1 till Argentina. Jonas Ekströmer/TT

För sjätte året i rad har Sverigestudien kartlagt svenskarnas värderingar, både de privata och de som råder på jobbet. Bakom studien, som 2 000 personer deltagit i, ligger Preera, Skandia och Volvo.

Och visst finns det några förändringar på årets lista jämfört med förra året, även om de inte är många. Förra årets topp tio när det kommer till värderingar som kännetecknar jobbet, toppades med kostnadsjakt som på årets lista halkat ner på en andra plats. Etta är nu i stället lagarbete. En annan värdering som tagit sig in på listan är samarbete som helt föll bort 2013.

De senaste två åren har vi verkat vara något desorienterade på jobbet, då förvirring har legat på femte plats både 2012 och 2013. Men i år tycks bitarna fallit på plats för flera av oss eftersom förvirring nu halkat nere på en nionde plats.

Vi har också önskningar om värderingar som borde råda på arbetsplatsen. Dit hör till exempel anställdas hälsa och humor/glädje som toppar årets och förra årets lista.

När det kommer till personliga värderingarnas tio-i-topp så kammar familjen hem en hedrande första plats. Tre nya värderingar har också tillkommit, ekonomisk stabilitet, vänskap och omtanke men på bekostnad av självständighet, anpassningsbarhet och rättvisa.

Värderingar som präglar arbetsplatsen 2014

  1. Lagarbete
  2. Kostnadsjakt
  3. Ansvar
  4. Resultatinriktat
  5. Humor/glädje
  6. Hierarki
  7. Engagemang
  8. Samarbete
  9. Förvirring
  10. Kortsiktighet

Du kan läsa hela kartläggningen på www.sverigestudien.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.