Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Lägg inte ribban för högt!

Träna, visst. Men måste målet vara en viss tid på maran eller Vätternrundan? Som chef bör du klara att sätta dina egna motionsmål – så mår du bättre!
Publicerad

Annika Beronius är HR-chef på fondförvaltarna East Capital och har två barn. Hon brukade cykla de två milen till jobbet och tränade två gånger i veckan med personlig tränare. Annika var ofta förkyld, men hon gav sig inte.

– Jag var liksom radiostyrd på att man ska ju träna.

Hon hann inte återhämta sig, och en dag för ett år sedan tog det stopp.

– Jag fick kraftig yrsel. Då först trillade polletten ner. Så här kunde jag inte hålla på. I dag är det bättre. Jag vill tillbaka till träningen. Men jag tar det lugnt och kör mest yoga.

Ulrika Tranaeus, idrottspsykolog som jobbat med både Damkronorna och skidlandslaget, vet en hel del om målsättning och blir inte imponerad när motionärer sätter så kallade resultatmål, som målet att springa ett lopp på en viss tid.

Sätt prestationsmål i stället, där du själv avgör målupp­fyllelsen. Eller kanske ännu hellre, sätt processmål: hur ofta du ska träna och hur träningen ska kännas. Om du myser på och av träningen är du rätt ute. Du bör också sätta ett tak för motionen.

– Boka in träningen, till exempel tre gånger i veckan, och gör varken mer eller mindre. Och det måste vara ditt eget mål, inte något du pressas till av kollegor eller andra, säger Tranaeus.

Fredrik Grythberg på Junao tränar chefer i fysisk och mental hälsa. Han träffar då och då personer som lägger träningsribban för högt.

– Högpresterande chefer kan behöva tagga ner lite med träningen ibland. Träning måste ge energi och glädje. Om den sliter fysiskt eller mentalt har den gått för långt. 

– Då måste du fråga dig varför du kör på.  Känner du dig pressad av kropps– och prestationsnormer? Använder du träningen för att få ut ilska eller dämpa stress? Eller har du siktet lite väl hårt inställt mot målet?

Press utifrån är ofta orsak till överträning, enligt Fredrik.

– Uppmaningar som ”du klarar allt” eller ”the sky is the limit” är skitsnack. De gör bara att folk känner sig misslyckade. Våra kroppar är smarta och säger till om något är bra eller dåligt. Men de flesta av oss är för ofokuserade för att märka det, säger Fredrik Grythberg.


Jonas Fredén, Karin Falk
brev@kollega.se

Gör så här!

Hitta din nivå

  • Sätt mål som är realistiska och som du själv verkligen känner för.
  • Sätt ett tak för träningen. Träna varken mer eller mindre än så.
  • Sätt först processmål, i andra hand prestationsmål, och sällan resultatmål.
  • Kom ihåg att ditt övergripande mål är att må bra.

Fem tips för att undvika överträning

  • Lär känna din kropp. Mät av kondition, styrka, vilopuls då och då. Notera eventuella försämringar.
  • Planera in återhämtning.
  • Hitta metoder och miljöer för avslappning.
  • Sök balans i livet utanför träningen.
  • Öka din självkännedom. Fundera på hur du mår och varför du tränar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Här fixar kollegan jobbstarten

Vattenfall Eldistribution ska växa från 1 200 till 1 800 anställda på två år. För att avlasta chefer har anställda utbildats för att sköta delar av onboardingen.
Ola Rennstam Publicerad 19 november 2024, kl 13:01
Vattenfall Eldistribution expanderar snabbt och rekryterade 100 nya medarbetare i september 2023. Genom att utbilda anställda till att hålla i introduktionsdagarna, avlastas cheferna och nya medarbetare får en engagerande start i företaget. Foto: Colourbox/Jessica Gow/TT.

På Vattenfall Eldistribution minns alla september 2023. Bolaget, som något år tidigare hade drygt tusen anställda, tog då emot hundra nya medarbetare på en gång.

– Vi tar emot nya grupper varje månad, men det där är fortfarande vårt rekord, säger Gustav Sundvall.

Som chef för lärande och utveckling var han med om att ta fram en ny modell för introduktion av medarbetare, för att klara rekryteringstakten.

Ett sådant blev att utbilda frivilliga medarbetare till att hålla i det som bolaget kallar för introduktionsdagar – tre dagar där nyanställda framför allt får det mesta av den bolagsövergripande information som de behöver.

– Det gäller bara tre dagar av en sex månader lång introduktionsperiod. Men det avlastar cheferna som kan fokusera mer på att få in de nya medarbetarna i deras roller ute på avdelningarna, förklarar Gustav Sundvall.

Medarbetarna sköter onboardingen

De introduktionsutbildade medarbetarna kommer in i bilden redan andra dagen av de nyanställdas första arbetsvecka.

– På tisdagen fokuserar de på grundläggande fakta om bolaget, energisystem och säkerhet. På torsdagen ses de igen och har workshop om värdegrund och spelar bolagets scenariospel. Sedan håller de i en tredje dag på distans efter en månad, säger Gustav Sundvall.

För flera av de utbildade medarbetarna har introduktionsuppgiften, som de ägnar sig åt ett par dagar per månad, blivit en injektion, berättar han.

– Det göder deras engagemang för arbetsplatsen otroligt mycket. De får stöttning från oss men äger till stor del utförandet själva.

Enligt Gustav Sundvall stärks företagskulturen av att nya och erfarna medarbetare möts så tidigt. I interna enkäter har 94 procent av de nyanställda sagt sig vara nöjda med sitt första halvår på företaget. De medarbetarledda introduktionsdagarna har fått extra goda betyg.

– Där är nöjdheten faktiskt 100 procent.

Text: John Palm 

Vad tycker du om den nya Vattenfalls modell för onboarding?

Jane Tollqvist, avdelningschef tillstånd och rättigheter.

– Min avdelning har växt från 20 till 60 anställda på några år så det har varit mycket fokus på introduktion. De gemensamma dagarna som de anställda håller i är en väldigt viktig del. Sedan jobbar vi med fadderskap, från första dagen tills att den nya medarbetaren är helt självgående. Fokus är också på att alla ska hjälpa till att ta emot de nya på ett trevligt sätt.

 

 

Johan Tezelson, avdelningschef nätanslutningar.
 

– Introduktionen på bolagsnivå som medarbetare håller i har fungerat väldigt bra för mig, den skapar en tydlighet för oss chefer. Det bästa är att det blir socialt och interaktivt, medarbetarna får träffa varandra och kan börja bygga kontakter och prata om både praktiska saker och om kulturen på arbetsplatsen. Jag har inte sett detta på andra företag, men det fungerar riktigt bra.

 

 

Emma Löfgren, avdelningschef operativ teknik.
 

– Om vi inte hade det systemet skulle mina gruppchefer haft en orimlig arbetsbörda när vi rekryterar så mycket. Uppgifterna i samband med introduktioner behöver helt enkelt spridas ut. Sedan är det ofta erfarna medarbetare som är med och introducerar. För dem är det givande att få vara med och förmedla den kunskap och erfarenhet som de har.