Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Mammor får sämre lön

Högskoleutbildade kvinnor med barn får inte bara sämre lön än utbildade pappor och kvinnor utan barn, de får dessutom arbetsuppgifter som är under deras kompetens. För män är föräldraskapet tvärtom ofta en fördel för karriären.
Linnea Andersson Publicerad

Kvinnor som är föräldrar diskrimineras på arbetsmarknaden både löne- och kompetensmässigt, visar en ny studie. Att skillnaden mellan mammor och pappor är allra störst inom privat sektor tror forskarna har flera orsaker. Dels beror det på att man inom offentlig sektor ofta har legitimerade yrken som lärare och sjuksköterska. På så sätt minskar konkurrensen med privata nätverk och dessutom blir anställningsprocessen inte lika godtycklig som den riskerar att bli inom det privata.

- I privat sektor har man som arbetsgivare ett större val och har man många sökande till en tjänst kanske man väljer en person som man känner. Dessutom har man mindre insyn i anställningsprocessen än i offentlig sektor, säger Caroline Berggren, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

I en anställningssituation märks det inte att en man väntar barn, medan det kan vara uppenbart att en kvinna är gravid och förmodligen kommer att vara föräldraledig. Även Unionen har gjort flera medlemsundersökningar som visar att lönegapet mellan män och kvinnor ökar markant när man skaffar barn och att kvinnor i högre grad tillfrågas om de tänker skaffa barn vid anställningsintervjuer.

Men att offentlig sektor skulle vara bättre på jämställdhet tror inte forskarna på. I stället handlar det om att utbildade män söker sig till branscher där det går att tjäna pengar.

- Det är mycket större sannolikhet att en man som är utbildad sjuksköterska lämnar det yrket efter några år och blir läkemedelsförsäljare i privat sektor, än att en kvinna gör det. Det är samma sak med förskollärare där män efter ett par år blir föreståndare eller fackliga företrädare eller lämnar förskolan helt och hållet.

Att bli förälder i sig är inte det som påverkar karriären och lönen negativt. Tvärtom kan det vara en fördel för män, något som forskarna till exempel tydligt såg bland jurister. Caroline Berggren tror att det beror på att vi förknippar en man med barn med ord som stabil, trygg och ansvarstagande. Egenskaper som anses positiva även för en jurist i sin yrkesroll.

Men det handlar också om kvinnors och mäns olika förväntningar på sig själva. Många kvinnor vågar inte söka krävande tjänster när de ska bli föräldrar eftersom de inte vet om de kan leva upp till kraven.

Fakta:
I studien ingår 43 646 akademiker födda 1974 – 76 och omfattar tio yrkesinriktade högskoleutbildning. Forskarna jämförde kvinnor utan barn med mammor, och män utan barn med pappor.

Yrken där mammor missgynnas

1. Socionomer

2. Gymnasielärare

3. Jurister

4. Grundskolelärare

5. Ekonomer

6. Högskoleingenjörer

7. Civilingenjörer

8. Arbets- och fysioterapeuter

9. Sjuksköterskor

10. Förskollärare

Metro

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.