Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Oklart vad som händer med felutbetalningar

Arbetsförmedlingen har under flera år betalat ut felaktiga ersättningar till tiotusentals personer på grund av ett fel i systemet. Felet kan i sin tur ha påverkat rätten till a-kasseersättning. På a-kassorna förbereder man sig för att ta emot samtal men på Unionens a-kassa har det än så länge varit lugnt.
Linnea Andersson Publicerad

Efter att brister i informationsöverföringen mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har upptäckts finns risken att ett stort antal personer under många år har fått ersättning från fel håll. Hur många det rör sig om och hur lång tid felet har pågått vet man inte men det kan röra sig om 25 000 berörda bara sedan 2012, skriver Dagens nyheter.

Felet innebär att arbetssökande som ingått i arbetsmarknadspolitiska program inte har kunnat söka aktivitetsstöd. I stället har de fått sjukpenning, försörjningsstöd eller andra typer av ersättningar. Många av de som drabbats är medlemmar i en a-kassa och aktivitetsstödet kan påverka a-kassaersättningen eftersom aktivitetsstöd dras av från ersättningsperioden, enligt TT.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) skriver i ett pressmeddelande att a-kassorna förbereder sig på att ge råd och stöd åt medlemmar som hör av sig, men på Unionens a-kassa har det inte varit någon anstormning.

- Vi har inte märkt någoting i dag vad jag vet. Jag har lyssnat runt lite men upplever inte att vi har fått in någon mängd samtal, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa.

Hon tycker att Arbetsförmedlingen har varit väldigt tydlig med att det är AF och Försäkringskassan man får vända sig till, eftersom a-kassorna inte är inblandade.

- Men vi kan ju komma att bli det om någon vill ha sin sak prövad och då kommer vi att stötta våra medlemmar med den delen. Till exempel om de har frågor om vilken ersättning man egentligen skulle ha fått.

Att det inte varit någon rusning till a-kassorna är kanske inte så konstigt med tanke på att de flesta har tjänat på felet och fått för mycket i ersättning. Man vet dock inte hur det ser ut i enskilda fall och vissa personer kan i stället ha fått för lite pengar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”