Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Vabba stora barn?

För stora barn för att vabba – men för små för att lämna hemma själva? Trodde du ja. Många har missat möjligheten att vårda barnen trots att de är över tolv år.
Petra Rendik Publicerad
Carl-Michael Bergman till höger med sin son, till vänster.
Tvåbarnspappan Carl-Michael Bergman har aldrig anmält vab, men vobbar ibland. Foto: Andreas G Warne

Att du kan vara hemma från jobbet för att ta hand om ditt sjuka barn, eller vabba som vi oftast säger, och få ersättning från Försäkringskassan är något som de allra flesta småbarnsföräldrar känner till. Om inte blir man varse om det när barnet börjar på dagis och förkylningarna avlöser varandra.

Vad många däremot inte tycks veta är man kan få tillfällig föräldrapenning när äldre barn blir sjuka, även om reglerna ändras samma dag som barnet fyller 12 år. Det visar en undersökning som Kollega har gjort, där det är 45 procent som säger att de önskar att det fanns en möjlighet att vabba barn mellan 12 och 18 år.

– Många känner nog inte till att möjligheten existerar, i alla fall så använder sig få av den. På ett år är det cirka 40 000 barn i åldern 12 till 16 där föräldrar har anmält vård av barn. Jämför det med 650 000 barn i åldern 0 till 12 år, säger Niklas Löfgren, familje­ekonomisk talesman på Försäkringskassan.

Det finns flera skäl, förutom okunskap, till att föräld­rar inte lika ofta anmäler vab för större barn. Stora barn blir inte sjuka lika ofta som förskolebarn och förkylda tonåringar både kan och vill vara hemma själva, i alla fall ibland. Niklas tror också att många föräldrar tar kompledigt, flexar eller jobbar hemma när barnen är sjuka. En uppfattning som stämmer rätt bra med resultatet i Kollegas undersökning. 61 procent svarar att man låtit barnen i åldern 12 till 18 år vara hemma själva när de varit sjuka. 37 procent har jobbat eller ”vobbat” hemma och 10 procent har tagit ut en semesterdag för att kunna pyssla om sitt sjuka barn.

Det går alltså att begära tillfällig föräldrapenning för barn mellan 12 och 16 år, i vissa fall ända fram till 18 år. Men med en avgörande skillnad som inträder när barnet fyller tolv:

Innan dess är det föräldern som bestämmer om vabbandet är nödvändigt. Först efter en vecka vill Försäkringskassan ha ett läkarintyg. Men för barn som fyllt tolv krävs läkarintyg redan från första dagen. Det är läkaren som avgör om barnet behöver ha en vuxen hos sig.

Mats Matsson, verksamhetschef på Försäkringskassan, säger att det kan handla om feber eller benbrott för att doktorn ska anse att barnet inte bör vara ensam hemma. Åkommorna behöver inte vara livshotande eller kräva sjukhusvård, som vissa föräldrar tycks tro.

– Ta körtelfeber som är rätt vanlig bland ungdomar, eller vattkoppor som även äldre barn kan drabbas av, då kan man bli riktigt risig. Men det är läkaren som avgör om barnet behöver tillsyn och vi beslutar om ersättning. Så klart att vi kan neka men jag känner faktiskt inte till att det har hänt, lagstiftningen är generös i det här avseendet.

Vabba 12-16-åringar

  • Om barnet blir sjukt och inte klarar sig själv kan du få tillfällig föräldrapenning.
  • För att du ska ha rätt till ersättning krävs det att en läkare anser att barnet behöver tillsyn av en vuxen. Du får då ett läkarintyg som du skickar till Försäkringskassan. Intyg krävs redan från första sjukdagen. Du kan även få tillfällig föräldrapenning om du följer med barnet till läkare.
  • Om barnet har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kan Försäkringskassan i förväg besluta om att ni ska omfattas av den tillfälliga föräldrapenningen.
  • Försäkringskassan lämnade förra året in som förslag till regeringen att åldersgränsen ska höjas från 16 till 18 år. Ännu har inget beslut fattats. Men om barnets liv är i fara kan man redan nu få ersättning fram till det att han eller hon fyllt 18 år.
  • På forsakringskassan.se kan du läsa mer om vad som gäller vid vård av barn och hur du gör för att få tillfällig föräldrapenning.

Vabba 16-18-åringar

  • För att få tillfällig föräldrapenning för ett barn som fyllt 16 krävs det att barnet omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Läs mer om det på Försäkringskassans hemsida.

Försäkringskassan

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.