Det finns flera skäl, förutom okunskap, till att föräldrar inte lika ofta anmäler vab för större barn. Stora barn blir inte sjuka lika ofta som förskolebarn och förkylda tonåringar både kan och vill vara hemma själva, i alla fall ibland. Niklas tror också att många föräldrar tar kompledigt, flexar eller jobbar hemma när barnen är sjuka. En uppfattning som stämmer rätt bra med resultatet i Kollegas undersökning. 61 procent svarar att man låtit barnen i åldern 12 till 18 år vara hemma själva när de varit sjuka. 37 procent har jobbat eller ”vobbat” hemma och 10 procent har tagit ut en semesterdag för att kunna pyssla om sitt sjuka barn.
Det går alltså att begära tillfällig föräldrapenning för barn mellan 12 och 16 år, i vissa fall ända fram till 18 år. Men med en avgörande skillnad som inträder när barnet fyller tolv:
Innan dess är det föräldern som bestämmer om vabbandet är nödvändigt. Först efter en vecka vill Försäkringskassan ha ett läkarintyg. Men för barn som fyllt tolv krävs läkarintyg redan från första dagen. Det är läkaren som avgör om barnet behöver ha en vuxen hos sig.
Mats Matsson, verksamhetschef på Försäkringskassan, säger att det kan handla om feber eller benbrott för att doktorn ska anse att barnet inte bör vara ensam hemma. Åkommorna behöver inte vara livshotande eller kräva sjukhusvård, som vissa föräldrar tycks tro.
– Ta körtelfeber som är rätt vanlig bland ungdomar, eller vattkoppor som även äldre barn kan drabbas av, då kan man bli riktigt risig. Men det är läkaren som avgör om barnet behöver tillsyn och vi beslutar om ersättning. Så klart att vi kan neka men jag känner faktiskt inte till att det har hänt, lagstiftningen är generös i det här avseendet.