Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

"Har aldrig anmält vab"

Tvåbarnspappan Carl-Michael Bergman har aldrig anmält vab, men vobbar ofta. Barn i 12-årsåldern är absolut för små för att vara ensamma hemma när de är sjuka, tycker trebarnspappan Peter Bergström men trebarnsmamman Helena Johansson har ibland låtit sina barn vara hemma själva, om de varit förkylda eller lite hängiga.
Petra Rendik Publicerad 24 februari 2014, kl 09:38

Carl-Michael Bergman, två barn, 10 och 12 år gamla. Vd, Stockholm:
-
Att kontakta Försäkringskassan när barnen är sjuka finns inte på min radar. För en tid sedan var killarna lite krassliga och jag kände att de behövde mig hemma. Så jag var det. När barnen hade somnat, jobbade jag ikapp. Det är ofta så jag gör, jobbar kvällar och nätter om jag varit hemma på dagen. Ska tilläggas att jag är ensamstående förälder på heltid.

- Med dagens teknik kan man sköta mycket av arbetet hemifrån. Jag vet inte riktigt var gränsen går mellan arbete och vara hemma med sjukt barn, det är därför jag aldrig anmält vab.

- Visst kan jag låta barnen vara hemma ensamma, det är tillståndet som får avgöra. De är självständiga och har inga problem med att softa själva men vid illamående eller hög feber vill jag vara där och ta hand om killarna. Sjuka barn behöver lite närhet och kärlek, det är nog den bästa medicinen. Då spelar det ingen roll om du är 11 eller 12 år gammal.

Peter Bergström, tre barn 12, 18 och 20 år. Systemutvecklare och it-konsult. Skellefteå:
- Jag tycker att barn i 12-årsåldern är absolut för små att vara hemma själva när de är sjuka. En vuxen måste finnas där för att få i barnen mat och dryck. Min 12-åring får inte vara ensam hemma om hon är sjuk. Mina äldsta barn fick börja med det från 14–15 års ålder vid lättare förkylning. Men jag har inte velat lämna dem ensamma vid hög feber eller magsjuka.

- Som tur är bor mormor och farmor nära så de har kunnat ställa upp eller så har min fru och jag gått omlott när barnen varit sjuka. Ibland har jag jobbat hemma. Jag vet att det går vabba äldre barn men trott att det har krävts allvarlig sjukdom eller sjukhusvistelse.

Helena Johansson, tre barn 4, 7 och 15 år. Logistikchef, Stockholm:
- Min äldsta har varit ensam hemma från det att hon varit 10-12 år gammal om hon har varit lite förkyld eller hängig. Det har alltid varit okej för henne, hon ville till och med vara hemma själv redan när hon var ännu yngre. Men ofta har jag kommit hem tidigare från jobbet de dagarna eller så har jag jobbat hemma.

- Mina barn har inte varit sjuka så mycket som tur är, det värsta har väl varit kräksjuka. Då vill jag att en vuxen ska vara hemma och det gäller nog fortfarande fast hon nästan är 15 år.

Carola Davidsson, tre barn 12, 13 och 15 år. Försäljare på Systembolaget, Kalmar:
- Barnen har inte varit sjuka så mycket när de är så här stora men visst har det hänt. Då har vi fått lösa det på lite olika sätt. Jag har inte möjlighet att arbeta hemifrån så mormor eller någon annan har fått rycka in eller så har barnen fått vara hemma själva.

- Men jag skulle ha svårt att låta dem vara själva hemma vid magsjuka eller väldigt hög feber. De gånger som jag har ansökt om tillfällig föräldrapenning för barn över 12 är när jag har varit hos läkaren med något av barnen. En halv arbetsdag kan försvinna. Jag har fått ett intyg från läkaren och då har det aldrig varit några problem att få ersättning.

Kollegas undersökning:

975 personer har svarat på frågor som handlar om hur man löst livspusslet när barn i åldern 12-18 år blivit sjuka.

21 procent av de tillfrågade har hemmavarande barn som är under 18 år.

61 procent av dem har låtit barnen vara ensamma hemma när de varit sjuka.

37 procent har jobbat eller vobbat.

10 procent har tagit ut semester.

2 procent har sjukanmält sig själva för att vara hemma med barnen.

De vanligaste sjukdomarna som barnen haft är förkylning (66 procent), hög feber (34 procent), influensa (29 procent) och magsjuka (17 procent).

45 procent skulle vilja att det fanns möjlighet att vabba även äldre barn.

34 procent tycker att det går bra att jobba hemma när barnen är sjuka.

30 procent är nöjda som reglerna är nu.

Kollega / Novus

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.