Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

A-kassorna slipper onödigt jobb

Från första mars blir livet enklare för handläggarna på landets a-kassor. En ny teknisk lösning gör att antalet meddelanden från Arbetsförmedlingen om uteblivna aktivitetsrapporter halveras.
Niklas Hallstedt Publicerad

Sedan september i fjol ska den som söker jobb lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, Af, varje månad. I den ska man berätta vad man gjort för att komma ur arbetslösheten.  Lämnar man inte in sin rapport skickar Af ett meddelande till den a-kassa man tillhör. Följden kan bli att man förlorar sin a-kasseersättning.

Från början kalkylerade Af med att det skulle skickas ut 160 000 meddelanden per år, men ganska snart stod det klart att det handlar om betydligt större mängder. I slutet på januari hade det redan skickats ut 320 000 meddelanden. Omräknat till ett år hamnar man på en siffra på runt 800 000.

- Alla som är i Af:s system kan få ett meddelande, i ungefär hälften av fallen är det personer som inte sökt ersättningen och också sådana som inte gjort det på länge.  Det är till och med folk som slutade söka jobb 1999 som dyker upp, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Nu ska a-kassorna slippa det onödiga extrajobbet. Tack vare en ny teknisk lösning som SO har tagit fram tillsammans med Arbetsförmedlingen räknar man med att slippa runt hälften av dagens meddelanden.

- För a-kassorna har dessa onödiga meddelanden inneburit en stor arbetsbörda, varje meddelande måste tas om hand. Värst har det varit för Alfakassan som får meddelanden om alla som inte är medlemmar någonstans, säger Melker Ödebrink.

Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa, instämmer i att det kommer att bli en lättnad.

- Den här ändringen är något som varit starkt eftertraktat av oss. Runt 40 procent av meddelandena som vi får kommer att försvinna.

Unionens a-kassa får mellan 5 000 och 6 000 meddelanden varje månad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Läsarna om a-kassan: ”Skrämmande läsning”

”Skrämmande”. ”Hemskt och sorgligt”. ”Fruktansvärt”. Många har reagerat starkt på Kollegas granskning av väntetiderna hos Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad 7 november 2024, kl 06:02
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"