Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Qatar Airways anställda kontrolleras hårt

På flygbolaget Qatar Airways kontrolleras de anställdas privatliv stenhårt. Det räcker med att röka en cigarett på fritiden för att få sparken. Unionen har medlemmar på företaget, men små möjligheter att påverka kabinpersonalens villkor.
Niklas Hallstedt Publicerad
TT
Unionen har 14 medlemmar på Qatar Airways. TT

Bakom Qatar Airways lyxiga fasad döljs en arbetsgivare som närmast terroriserar sina anställda. Expressen berättar om hur bolaget tvingar flygvärdinnorna att skriva på kontrakt som innebär att de inte får gifta sig inom fem år och att meddela företaget så fort de vet om att de är gravida. Flygvärdinnorna kan få sparken för minsta sak: för att de velat byta rumskompis, för att de postat en olämplig Facebookstatus eller låtit en man som de inte är nära släkt med skjutsa dem i bil till jobbet.

Fackligt arbete är inte uppskattat av Qatar Airways.

- Om du inte har fackföreningar så skulle du inte ha de problem med arbetslöshet som västvärlden har… Den är skapad av fackföreningar som gör företag ineffektiva och dåliga på att konkurrera, ska bolagets vd Akbar al-Baker ha sagt enligt Expressen.

Unionen har 14 medlemmar på företaget, samtliga anställda i marktjänst och med kollektivavtal. Kabinpersonalen är däremot anställd i Qatar, och där gäller varken svensk lagstiftning eller svenska kollektivavtal.

- Det vore skillnad om arbetsgivaren haft svensk personal på flygplanen som var stationerad här i Sverige. Då hade vi kunnat säkerställa både villkor och arbetsmiljö för dem. Men här kan vi inte gå och ställa krav eller konflikta, säger Markus Wiberg, gruppchef på Unionen Stockholm.

- Vi försöker påverka hela flygbranschens anställningsvillkor via de internationella arenor som vi har tillgång till, våra fackliga internationaler och inom ramen för EU. Sedan kan vi driva opinion för att göra konsumenterna medvetna om att de kan vara med och påverka villkoren i branschen.

Även i Norge har Qatar Airways råkat i blåsväder. Där är Jämställdhets- och diskrimineringsombudsmannen kritisk till att företaget ställer olika krav på klädsel för kvinnor och män vid anställningsintervjun, berättar TT.  Kvinnorna ombes komma i knäkort kjol, medan männen ska vara formellt klädda.

Internationella transportarbetarförbundet, ITF, kommer att uppmärksamma situationen på Qatar Airways på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Det ”är ett företag där kvinnornas rättigheter absolut kan förbättras”, skriver ITF.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Ericsson kräver mer kontorsnärvaro på mindre jobbyta

Efter sommaren bestämde sig ledningen på Ericsson för nya riktlinjer – de anställda ska vara på kontoret mer. Det uppskattas inte av all personal. Framför allt inte då företaget har minskat sina kontorsytor.
Lina Björk Publicerad 21 november 2024, kl 11:15
Ericsson fasad
Ericsson kräver att deras anställda ska vara mer på kontoret. Men där är det svårt att hitta mötesrum och någonstans att sitta enskilt. Foto: Mikaela Landeström/TT

I augusti gick ett internt mejl ut till de anställda på Ericsson där ledningen informerade om nya riktlinjer. I stället för en kontorsnärvaro på 50 procent skulle de anställda vara på kontoret 60 procent, eller tre dagar i veckan. 

Det togs inte emot med glädjesång, speciellt då företaget just krympt sina kontorslokaler med två byggnader i Kista. Enligt Per Östberg, Unionens klubbordförande på Ericsson, har kravet på ökad kontorsnärvaro orsakat en del bekymmer. 

Per Östberg

– Det finns tillräckligt med platser för att alla ska kunna ha en arbetsplats. Däremot finns det inte tillräckligt med enskilda rum där man kan ta möten eller telefonsamtal, säger han. 
– Det orsakar en del stress bland dem som har globala kontakter och behöver leta rum så fort de kommer till jobbet. 

 

Svårt att hitta enskilt rum

En av dem som brukar ha bekymmer att hitta ett rum är utvecklaren Anna Sjöberg. De dagar hon åker in till kontoret i Kista bokar hon sin kontorsplats via en app. Telefonrum eller mötesrum går dock inte att boka. 

– I appen ser det ut som att det ska vara fullt med folk på kontoret, men när man kommer dit så sitter alla i mötesrummen och det ekar tomt i det öppna landskapet. 

– Jag måste alltid komma till jobbet i god tid för att hitta ett rum när jag har möten, det kan vara stressigt, säger hon.

Anna Sjöberg jobbar bland annat med internationella kontakter och sajter i andra delar av landet. Var hon sitter rent fysiskt spelar egentligen ingen roll. 

– När jag väl är på arbetsplatsen så är mina kollegor ofta på andra möten, så jag ser egentligen ingen vits med att åka in oftare. Dessutom får jag mer gjort när jag är hemma. Däremot kan jag förstå om man vill skapa en ”Ericssonanda” för nyanställda på plats.  

Ericsson: Hybridarbetet bestäms i dialog

Enligt Ericssons pressavdelning, som svarar via mejl, så menar arbetsgivaren att även om det finns en ”kontoret först”-policy är det fortfarande upp till varje chef, team och anställd att bedöma hur och var de arbetar bäst. 

– Ericssons hybrida riktlinje har alltid gett möjligheten att i dialog komma fram till hur och var man arbetar bäst och att alla förstår vikten av och fördelarna med att träffas, utifrån ett individuellt och teamperspektiv.

Samtidigt som fler ska komma in till kontoret har ni krympt er kontorsyta det senaste året. Hur går det ihop?

– Ericssons kontorsstrategi bygger på att skapa rätt lokaler som ger rätt förutsättningar för verksamheten att utföra arbetet. Ericsson har många kvadratmeter kontorsyta och arbetar ständigt med att utveckla våra kontor. Vi bedömer att vi har gott om kontorsyta för de som vill jobba på kontoret.

Kommer ni att kontrollera att anställda är 60 procent av sin arbetstid på kontoret?

– Policyn ska ses som en rekommendation snarare än ett strikt krav där vi vill att våra anställda förstår betydelsen av möten mellan människor. Ericsson litar på sina anställda.

Hybridarbete effekt av coronapandemin

Synen på hybridarbete har ändrats efter coronapandemin. Att kunna jobba flexibelt har blivit en förmån som arbetsgivare kan erbjuda. För att få anställda att vilja komma tillbaka till kontoret måste arbetsgivaren kunna erbjuda något mer än en sittplats och ett skrivbord, tror Unionens klubbordförande Per Östberg.

– Ericsson försökte spara pengar genom att ta bort kaffeautomater på några våningar. Så får man till exempel inte folk att komma tillbaka till kontoret. Men de fick backa där, det blev protester, säger han. 

För utvecklaren Anna Sjöberg är gemenskapen med kollegor det som skulle få henne att komma till kontoret mer. 

– Om arbetsgivaren anordnade aktiviteter som skapade gemenskap mellan kollegor så skulle det kännas meningsfullt att åka till kontoret.