Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Straffades för att ha kontaktat facket

En 27-årig kvinna fick upprepade varningar eftersom hon, enligt arbetsgivaren, presterade för lite och ofta kom för sent. Unionen hävdar att den verkliga orsaken är att kvinnan tagit hjälp av facket och stämmer nu Stockholmsföretaget för föreningsrättskränkning.
Ola Rennstam Publicerad 10 januari 2014, kl 10:23

Kvinnan hade jobbat på en reservdelsgrossist i två år när det förra våren uppstod en diskussion om hennes lön. Unionen kopplades in och saken löstes vid förhandlingsbordet. Men bara en månad senare fick den 27-åriga kvinnan en skriftlig varning sedan hon kommit 30 minuter sent till sin arbetsplats. Detta trots att hon på morgonen meddelat sin närmaste chef om förseningen och att hon senare arbetade in tiden.

Veckan därefter varslades hon om uppsägning på grund av personliga skäl men även denna gång var Unionens förhandlingstaktik framgångsrik - kvinnan fick behålla jobbet. Lyckan blev dock kortvarig.

Under månaderna som följde fick hon den ena varningen efter den andra, bland annat för att hon skulle ha vägrat att arbeta, vilket kvinnan bestämt nekar till. Enligt arbetsgivaren har hon även lämnat arbetsplatsen utan lov vid ett tillfälle, enligt kvinnan hade hon och en kollega åkt och handlat för bolagets räkning.

Det är anmärkningsvärt att de skriftliga varningarna börjat dugga in direkt efter att den här medlemmen har tagit upp frågan om sin lön och Unionen kallat till förhandling.

-  I mina ögon har hon inte gjort något som motiverar en varning och hon har heller aldrig tidigare under sin anställning fått några påpekanden från arbetsgivaren. Att förteget delar ut varningar ger ett väldigt aggressivt intryck, man försöker hitta fel, säger Anne Alfredson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och den som har hand om ärendet.

Under samma period fick 27-åringen även e-post av sin närmaste chef där han beskriver hur han gått förbi hennes arbetsplats varje halvtimme och kontrollerat vad hon ägnat sig åt. Bland annat noterar han att hon är ute och röker, sitter och skrattar med sina kollegor och är frånvarande på grund av lunch.

- De påpekandena är helt absurda, att man småpratar betyder det att man inte sköter sitt arbete? Punkterna indikerar att det här är trams och att den här mellanchefen är ute efter henne, säger Anne Alfredson.

Mellanchefen har också skickat ett sms till kvinnan där han antyder det kommer att få konsekvenser för hennes framtid på företaget om hon blandar in facket. Ett förtäckt hot och föreningsrättskränkning, enligt facket.

- Vi hävdar att man har vidtagit åtgärder för att skada den här medlemmen för att hon kontaktat Unionen och försökt skrämma henne att inte utnyttja föreningsrätten.

Det är oerhört allvarligt, att medlemmar inte vågar kontakta förbundet för att man är rädd att hamna i blåsväder är det värsta som kan hända förbundet. Ett jätteviktigt budskap till alla medlemmar: kom till facket om något är fel - ni ska kunna göra det utan att drabbas av repressalier.

Förhandlingarna slutade i oenighet och nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd. Unionenmedlemmen har tagit illa vid sig av arbetsgivarens agerande och har varit sjukskriven under en längre tid.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hos HSB är olika åsikter en styrka

Jane Svensk och Tommy Sörstrand i HSB:s riksklubb tycker inte alltid lika. Men en kreativ miljö kräver ja- och nejsägare och det gynnar i längden medlemmarna, anser de.
Petra Rendik Publicerad 10 september 2024, kl 13:37
Fackliga representanterna Jane Svensk och Tommy Sörstrand på HSB diskuterar ofta olika perspektiv, något som de menar främjar kreativiteten. Trots tuffa tider, inklusive uppsägningar hösten 2023, fortsätter de kämpa för sina medlemmar och stärka fackets röst.
Tommy Sörstrand och Jane Svensk har tillsammans över 40 års erfarenhet på HSB. Som fackliga företrädare hanterade de nyligen en svår omorganisation, där de räddade flera tjänster men också fick ta svåra beslut som påverkade sina kollegor djupt. Foto: Anders G Warne.

När Jane Svensk och Tommy Sörstrand diskuterar kan det ibland låta som att de är oense. Som när Kollega kommer på besök till exempel.

– Jag tycker vi har mjukare värden här jämfört med industribranschen där jag jobbat förut. Och vi har generösa förmåner ändå, säger Jane Svensk.

Tommy Sörstrand är inte lika imponerad.

– Visst, vi har kollektivavtal, det är ju förstås mer än andra har.

De fackliga parhästarna tycker ibland lika. Och ganska ofta inte. Men det är ingen nackdel anser de, tvärtom.

– Det kommer oftast något bra ur att tycka olika, det gynnar kreativiteten. Men det har hänt att HR-chefen sagt lite skämtsamt ”kan inte facket komma överens någon gång”, säger Tommy Sörstrand och skrattar.

Jane Svensk och Tommy Sörstrand är en rutinerad duo, både i sina yrkesroller och som fackliga representanter.

Jane Svensk har jobbat inom HSB i över 25 år, Tommy Sörstrand i nästan 14. Hon har varit styrelseordförande i fackklubben ungefär lika länge som han har varit anställd och ledamot.

Ingen av dem hade några planer på att engagera sig fackligt, men när dåvarande ordförande skulle avgå menade hon att det inte fanns någon annan ordförandekandidat än Jane Svensk, eftersom hon dagligen arbetar med förhandlingar.

– Jag tänkte testa ett år. Sedan sprang jag på Tommy och sa att jag hade ett uppdrag till honom.

På den vägen är det. De har fortsatt att få de drygt 70 medlemmarnas förtroende. De beskriver sig själva som en förhandlingsdelegation som kan det mesta om löner och mbl, medbestämmandelagen.

Det är ofta roligt, som när klubben i våras fyllde 80 år, och lärorikt. Men också tufft.

Som hösten 2023.

Hårda förhandlingar

Arbetsgivaren tillkännagav att en omorganisation var nödvändig efter pandemiåren. Uppsägningar var ett faktum.

Det blev en månad av hårda förhandlingar där klubben lyckades rädda några tjänster, men många fick också gå. Att sitta på vetskapen om vilka kollegor som skulle bli uppsagda, men utan att få säga något innan allt var klart, var väldigt tungt. Känslan av att komma i kläm mellan ledsna kollegor och arbetsgivare var en ny, jobbig erfarenhet.

– Många blev fruktansvärt besvikna på oss, varför gör inte facket mer? Det var så infekterat ett tag. Men när arbetsgivaren har bestämt sig kan vi som klubb inte göra så mycket mer än att lindra smällen, säger Jane Svensk.

Såren har börjat läka, men det tog tid. Jane Svensk kan fortfarande fundera på om de som klubb hade kunnat göra något annorlunda.

– Om vi ska vara självkritiska borde vi väl ha informerat medlemmarna mer successivt och tidigare än vad vi gjorde. Vi skulle också ha förklarat klubbens roll bättre, säger hon.

Tommy Sörstrand nickar instämmande.

– Brinner det så brinner det. Men en bra sak är att vi också lärde oss att arbetsgivaren faktiskt lyssnar på oss. Mycket av det vi sa anammades, säger han.

Det råder fortfarande tuffa ekonomiska tider – är ni oroliga för fler nedskärningar?

– Vi har mycket i pipeline, men det är fortsatt rätt stilla i försäljningen av nyproduktionerna där vi får in våra pengar. Så visst är jag lite orolig, men hoppas på ljusare tider, säger Jane Svensk.

DET HÄR ÄR HSB

➧ Centralorganisationen består av fyra bolag med runt 150 anställda, varav 71 är medlemmar i Unionens fackklubb.

➧ Är Sveriges största bostadskooperation med 24 regionala föreningar.

➧ Har en lång historia inom bostadsutvecklingen i Sverige, från att bygga moderna bostäder på 1920-talet till dagens fokus på hållbarhet och medlemsägande.