Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tillfälliga anställningar leder till ohälsa

Tillfälliga anställningar ökar risken för psykiska besvär bland både män och kvinnor. Osäkra kontraktsformer kan leda till oro och ångest, det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.
Petra Rendik Publicerad

Anna-Karin Waenerlund, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, har i sin avhandling undersökt hur tillfälliga anställningar är kopplade till psykisk ohälsa.

Och det finns ett tydligt samband visar avhandlingen. En stor andel tillfälligt anställda, män och kvinnor, upplever psykiska besvär och skattar sitt allmänna hälsotillstånd sämre än de med tillsvidareanställningar.

Att inte våga framföra kritik för att det kan innebära att anställningen inte förlängs och oro över ekonomin är några förklaringar till att personer med tillfälliga jobb mår sämre psykiskt. Själva osäkerheten i kontraktsformen och även under hur många år man jobbat i olika tillfälliga anställningar kan bidra till oro och ångest.

Tillfälliga anställningar har klassats som ett ungdomsproblem och lyfts fram i debatten som ett sätt för unga att få in en fot i arbetslivet. Men Anna-Karin Wennerlund har istället tittat närmare på vuxna i 40-årsåldern i sin avhandling och är kritisk till att problemet har beskrivits som något som bara rör ungdomar.

- Vissa riskerar att fastna med en fot i dörren utan att få komma in på arbetsmarknaden på allvar. Jag kallar de långtidstillfälliga. En del jobbar uppemot tio år hos samma arbetsgivare utan att ha fått en tillsvidareanställning, säger hon i ett pressmeddelande.

Avhandlingen är baserad på enkätdata från 2007 där 1 000 personer har följts från 1981 då de var 16 år gamla, och byggts ut med intervjuer från förra året med en mindre grupp

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.