Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medarbetare flirtar med chefen

De allra flesta chefer känner till att det förekommer kärleksrelationer på arbetsplatsen. Hälften av cheferna uppger att medarbetare flirtat med dem. Det framgår av en ny enkät i Positions chefspanel.
Dag Bremberg Publicerad

Sju av tio chefer är medvetna om att det förekommit flera gånger att kollegor och medarbetare haft förhållanden. En av tio känner bara till ett fall. De yngre cheferna verkar vara bättre på att upptäcka pågående förhållanden.

En mer känslig fråga är denna:
"Har du själv haft ett förhållande med någon på jobbet?"
Tre av tio medger det, och det är en större andel av de yngre, trots att de äldre cheferna haft mer tid att möta personer som får det att säga klick. Stockholmarna har haft dubbelt så många förhållanden som cheferna i norra Sverige.

När vi frågar om cheferna har haft en "flirt" med någon på jobbet är det fler som erkänner, fyra av tio. I Stockholm är de fem av tio. Ännu fler, en klar majoritet, svarar att andra flirtat med dem. Hälften av cheferna har upplevt att medarbetare flirtat, och det gäller i synnerhet de yngre cheferna.

Bland kvinnorna uppger en av fem att en chef flirtat med dem, men manliga chefer har knappt några sådana upplevelser alls. Det kan förstås bero på att högre chefer i stor utsträckning är män.

Kvinnliga chefer uppvaktas ännu oftare av kunder och leverantörer. Mer än var fjärde kvinna, och fler av de yngre, har upplevt detta.
När det är medarbetare som är "extra trevliga" så verkar inte cheferna reagera särskilt negativt. Nästan hälften svarar att de skulle "vara trevlig tillbaka". Här är det dock tydligt att de gäller främst män och särskilt de under 40. Tre av tio skulle "låtsas som om det regnade" medan endast två av tio skulle "säga ifrån". Bara en av tio skulle ta upp det med sin chef eller agera på annat sätt mot ett beteende som de upplever är alltför trevligt, det vill säga en form av flirtande

Hur är det då om två kollegor har ett förhållande, fungerar det på arbetsplatsen? Drygt hälften tycker det och de yngsta är mest toleranta. En av fyra svarar dock bestämt nej.Om den ena parten är en chef tycker de flesta att förhållandet inte är okej.

Oavsett flirtar och smussel brukar det ofta sägas att det är på jobbet många träffat sin maka eller make. Men det gäller endast en av fem i chefspanelen.

Det finns oskrivna regler men få arbetsplatser har en skriftlig policy som berör kärleksrelationer. Sju av tio chefer svarar att det inte finns, två av tio vet inte och en av tio känner till en policy. I de fall de läst en policy så har knappt hälften tolkat den som att kärleksrelationer är accepterade, så länge den ena parten inte är chef. n

Fotnot: 870 chefer har svarat på enkäten som genomförts och bearbetats av Novus.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.