En försvagad arbetsmarknad gör att fler konkurrerar om jobben. Ungdomar och nyanlända kommer ha det fortsatt tufft att få arbete. Men för dem som har både erfarenhet och utbildning ser framtiden betydligt ljusare ut för. Det visar Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben?".
I år beräknas sysselsättningen minska med 25 000 personer och enligt Arbetsförmedlingens prognoser finns 16 000 av dessa inom tillverkningsindustrin. Det är framför allt montörer som kan få svårt att hitta jobb, men även till exempel lagerarbetare, försäljare och sekreterare har ett dystert år framför sig.
Jobben kan du däremot hitta inom gruvnäringen, ingenjörsyrken och mjukvaru- och systemutveckling. It-arkitekter, läkare och sjuksköterskor med specialistkompetens är andra yrken där det råder minst konkurrens om tjänsterna.
Tittar man längre fram i tiden, 5 till 10 år, är det fortfarande inom data och teknikyrken som jobben kommer att finnas. Mindre goda utsikter har bland annat försäljare, montörer och vaktmästare.
Gemensamt för jobben med goda framtidsutsikter är kraven på högre utbildning, ofta på eftergymnasial nivå. Nedgången blir störst inom yrken där utbildningskraven är lägre enligt rapporten.
Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, menar att utbildning på minst gymnasienivå kommer att vara ett måste för att få jobb.
- Ta tillfället i akt och plugga. Gymnasiet, folkhögskola, universitet och högskola. Bygg på utbildningar som inte är kompletta. Var inte heller rädd för yrkesförberedande program. Plugga och viktigast av allt, plugga klart.