Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjuka ges inte tid att bli friska

Stress och depression är de vanligaste orsakerna till sjukskrivning bland Unionens medlemmar. Samtidigt är dagens sjukförsäkring illa anpassad för psykisk ohälsa. Det visar en undersökning från Unionen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Sjukförsäkringen har vållat diskussion under många år. Regeringen argumenterar för att det nu går snabbare för sjukskrivna att komma tillbaka i arbete plus att regelverket är tydligare. Kritikerna har i sin tur lyft fram de strikta tidsbegränsningarna och att många människor kastas ut ur försäkringen innan de egentligen är friska nog för arbetslivet.
- Sjukförsäkringen är viktig för att våra medlemmar ska känna trygghet i sitt arbetsliv och veta att de kan få stöd och hjälp när de blir sjuka. Därför är den här frågan viktig för oss, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

Unionens undersökning, som riktade sig till regionala och lokala arbetsmiljöombud, samt slumpmässigt utvalda medlemmar, visar att den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykisk ohälsa i form av stress eller depression. Samtidigt svarar medlemmarna att dagens sjukförsäkring inte är anpassad för den typen av rehabilitering.
- Det krävs en större flexibilitet i försäkringen. Att bli sjukskriven på grund av stress är inte som att bryta benet. Det behövs tid för återhämtning och en individanpassad rehabiliteringsplan, säger Cecilia Beskow.

Undersökningen visar också att Försäkringskassan brister när det gäller upprättandet av rehabiliteringsplaner. Till och med i sin grundläggande uppgift att kartlägga den sjukskrivnes behov av hjälp. På frågan i vilken grad kassan har upprättat en plan för att återgå till arbetet svarar endast 11 procent av de regionala arbetsmiljöombuden att det gjordes i samtliga fallen. Bland Unionens sjukskrivna medlemmar var siffran 36 procent.
- Det ger inte den trygghet man kan förvänta sig av en myndighet. När en rehabiliteringsplan har upprättats är det upp till arbetsgivaren att se till att arbetstagaren får rätt hjälp, men även här ser vi stora brister, säger Mikael Dubois, utredare och författare till rapporten.
Drygt hälften av de lokala arbetsmiljöombuden tyckte att arbetsgivaren fullföljde sitt ansvar med rehabilitering. Men endast 13 procent av de tillfrågade medlemmarna svarade samma sak.

När det gäller stödet från Försäkringskassan, det vill säga om handläggarna tagit initiativ till möten eller aktivt undersökt möjligheterna till arbetsanpassning tyckte drygt hälften att kassan gett dem sitt fulla stöd. Å andra sidan ansåg tio procent av de tillfrågade medlemmarna att kontakten med Försäkringskassan till och med försvårat för dem att komma tillbaka i arbete.

Att se över tidsgränser, öka flexibiliteten och individanpassa försäkringen tror Unionen är viktiga mål i utvecklingen av sjukförsäkringen. Men även det förebyggande arbetet måste ses över.
- Vi vill såklart att arbetslivet utformas så att sjukförsäkringen inte behöver nyttjas. Och det är ett ansvar som ligger på både arbetsgivare och fackförbund. Men när man väl behöver en sjukförsäkring så ska det säkerställas att Försäkringskassan och arbetsgivare tar sitt ansvar och att tidsgränserna inte är så snäva att man inte ges tid att bli frisk, säger Mikael Dubois.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.