
Sjukförsäkringen har vållat diskussion under många år. Regeringen argumenterar för att det nu går snabbare för sjukskrivna att komma tillbaka i arbete plus att regelverket är tydligare. Kritikerna har i sin tur lyft fram de strikta tidsbegränsningarna och att många människor kastas ut ur försäkringen innan de egentligen är friska nog för arbetslivet.
- Sjukförsäkringen är viktig för att våra medlemmar ska känna trygghet i sitt arbetsliv och veta att de kan få stöd och hjälp när de blir sjuka. Därför är den här frågan viktig för oss, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.
Unionens undersökning, som riktade sig till regionala och lokala arbetsmiljöombud, samt slumpmässigt utvalda medlemmar, visar att den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykisk ohälsa i form av stress eller depression. Samtidigt svarar medlemmarna att dagens sjukförsäkring inte är anpassad för den typen av rehabilitering.
- Det krävs en större flexibilitet i försäkringen. Att bli sjukskriven på grund av stress är inte som att bryta benet. Det behövs tid för återhämtning och en individanpassad rehabiliteringsplan, säger Cecilia Beskow.
Undersökningen visar också att Försäkringskassan brister när det gäller upprättandet av rehabiliteringsplaner. Till och med i sin grundläggande uppgift att kartlägga den sjukskrivnes behov av hjälp. På frågan i vilken grad kassan har upprättat en plan för att återgå till arbetet svarar endast 11 procent av de regionala arbetsmiljöombuden att det gjordes i samtliga fallen. Bland Unionens sjukskrivna medlemmar var siffran 36 procent.
- Det ger inte den trygghet man kan förvänta sig av en myndighet. När en rehabiliteringsplan har upprättats är det upp till arbetsgivaren att se till att arbetstagaren får rätt hjälp, men även här ser vi stora brister, säger Mikael Dubois, utredare och författare till rapporten.
Drygt hälften av de lokala arbetsmiljöombuden tyckte att arbetsgivaren fullföljde sitt ansvar med rehabilitering. Men endast 13 procent av de tillfrågade medlemmarna svarade samma sak.
När det gäller stödet från Försäkringskassan, det vill säga om handläggarna tagit initiativ till möten eller aktivt undersökt möjligheterna till arbetsanpassning tyckte drygt hälften att kassan gett dem sitt fulla stöd. Å andra sidan ansåg tio procent av de tillfrågade medlemmarna att kontakten med Försäkringskassan till och med försvårat för dem att komma tillbaka i arbete.
Att se över tidsgränser, öka flexibiliteten och individanpassa försäkringen tror Unionen är viktiga mål i utvecklingen av sjukförsäkringen. Men även det förebyggande arbetet måste ses över.
- Vi vill såklart att arbetslivet utformas så att sjukförsäkringen inte behöver nyttjas. Och det är ett ansvar som ligger på både arbetsgivare och fackförbund. Men när man väl behöver en sjukförsäkring så ska det säkerställas att Försäkringskassan och arbetsgivare tar sitt ansvar och att tidsgränserna inte är så snäva att man inte ges tid att bli frisk, säger Mikael Dubois.