Det är en vanlig uppfattning att tidiga insatser minskar risken för långtidssjukskrivning, men kanske är det dags att revidera det synsättet.
Under 2007 genomförde IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, ett experiment med 13 500 sjukskrivna deltagare. Hälften av gruppen lottades att få sina rehabiliteringsbehov kartlagda och bedömda av Försäkringskassan inom sex veckor efter sjukskrivningen, och hälften av gruppen fick hjälp senare. Nu har resultaten sammanställts i en rapport.
Tvärtemot vad man kan tro så fann forskarna att tidig hjälp ökade risken för att ha sjuk- och aktivitetsersättning med 20 procent.
- Vi blev lite förvånade över resultatet, säger Pathric Hägglund som är en av rapportförfattarna. Vi vet inte direkt vad det beror på, kanske låser insatserna in vissa sjukskrivna och ger dem en identitet som sjuka?
De arbetslösa som ingick i experimentet hade högre sannolikhet än dem med anställning att vara sjukskrivna längre och att få sjuk- och aktivitetsersättning.
- Sex månader efter kartläggningen hade de arbetslösa en dubbelt så hög sannolikhet att ha sjuk- och aktivitetsersättning. Vi tolkar det som att individers egna drivkrafter och incitament spelar roll för hur snabbt man återgår till arbetslivet, säger Pathric Hägglund.