Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skärpta a-kasseregler drabbar studerande

Chansen att få a-kassa under ferieuppehåll försvinner för studerande som inte avslutat sina studier. Det blir resultat av en lagändring från årsskiftet.
Publicerad
Tidigare har det gått bra att få a-kassa under ferierna under en pågående utbildning. Förutsatt att man varit inne i systemet och klarat sitt arbetsvillkor. Studierna har betraktats som s k "överhoppningsbar tid
- Politikerna skärpte reglerna från årsskiftet. Nu krävs att studierna är avslutade, antingen att man tagit examen, avslutat enstaka kurser eller avbrutit pluggandet, säger Monica Norberg, chef för SIF:s a-kassa
Den som fick a-kassa förra sommaren kan fortsätta i år, medan den som jobbade nekas.
- Det låter kanske absurt, men här finns inga övergångsregler. Den som har påbörjat en a-kasseperiod har rätt att fortsätta och stämpla de dagar som återstår.
Den som är tjänstledig från jobbet för studier har kunnat få a-kassa om arbetsgivaren inte kunnat erbjuda jobb på sommaren.
- Här är det nu stopp för a-kassa och det hjälper inte om det utgick ersättning förra året. I fortsättningen får man försöka undanta ferierna från tjänstledigheten.
Om man är under 25 år ska man dessutom ha jobbat heltid i minst fem månader i följd före studierna för att regeln om a-kassa efter avslutade studier ska gälla.
De skärpta reglerna för studerande drabbar inte den som har utbildningsbidrag (arbetsmarknadsutbildning). Vid särskilt utbildningsbidrag (kunskapslyftet) krävs att uppehållet ska vara minst 45 dagar för rätt till a-kassa.
- Nästan inga har så långa uppehåll har jag förstått, säger Monica Norberg.
Hon vet inte hur många studerande som berörs av de tuffare reglerna, men tror det är många.
- Det är säkert tusental bara hos oss, som nu inte vet hur de ska klara sig. Vi har alltid en uppgång på somrarna, säger Monica Norberg, som anser att politikerna borde vara konsekventa.
- Antingen anser man att studerande ska jobba och klara sig själva på ferierna och då ska också möjligheten till a-kassa finnas. Eller också är de studerande hela tiden och då bör studiemedlen täcka även somrarna.

TOMMY ZETTERWALL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.