Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

Vita facktoppar inom industrin

Närmare hälften av styrelseledamöterna för de fem mäktiga facken inom industrin har ett efternamn som slutar på –son. Av 66 ledamöter är endast fem födda i ett annat land. I Unionen, ingen. Trots att drygt 13 procent av dem som jobbar i industrin är födda utomlands. Det visar Kollegas granskning av förbundsstyrelserna.
Linnea Andersson, Sandra Lund Publicerad 28 maj 2014, kl 10:53
Blå figurer markerar ledamöter med utländsk bakgrund inom respektive fackförbunds styrelse.

Ska man hårdra siffrorna är den typiske förbundsstyrelseledamoten inom något av industrifacken en vit man i 50-årsåldern. Det visar Kollegas granskning av samtliga ledamöter i facken inom industrin – GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen. De som tillsammans med arbetsgivarna sätter märket för löner på hela den svenska arbetsmarknaden. Totalt handlar det om 66 ledamöter varav fem är födda i ett annat land. Endast två är födda utanför Europas gränser, en i Kanada och en i Libanon.

Det handlar om 7,6 procent utlandsfödda, vilket kan jämföras med de anställda inom industrin som de ska representera där 13,3 procent är födda utomlands. Hur många som är födda i Sverige men som har utlandsfödda föräldrar finns det ingen specifik statistik för inom industrin.

Men bland Sveriges totala befolkning har 21 procent utländsk bakgrund, det vill säga är antingen själva födda utomlands eller har två föräldrar som är födda i ett annat land. Allra mest homogen är Unionens förbundsstyrelse. Trots titeln som ett av Sveriges största fackförbund finns det inte en enda person med utländsk bakgrund bland ledamöterna.

Två personer födda utomlands är rekordet i vår undersökning. I IF Metall finns en ledamot född i Finland och en i Libanon. I Sveriges Ingenjörer är en av ledamöterna född i Kanada och en i dåvarande Jugoslavien. De två förbunden är därmed också de enda två som har en ledamot född utanför Europas gränser.

Ska man hitta något mönster som dominerar bland ledamöterna är det ett efternamn som slutar på –son. Inte mindre än 30 av de 66 styrelseledamöterna har ett sådant efternamn. Dessutom är ledamoten oftare en man, posterna fylls till 64,6 procent av män och snittåldern är runt 50 år.

 

"Utländsk bakgrund"

Sedan 2003 definierar svenska myndigheter utländsk bakgrund som ”personer som är utrikes födda eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar”.

Det är också den definition som vi använt i vår undersökning.

Linnea Andersson
[email protected]