Hoppa till huvudinnehåll
Mångfald

Vi ogillar olika på jobbet

Vi jobbar helst med folk som är som vi själva. Men om vi får veta att andra gillar mångfald ändrar vi oss och blir mer positiva till minoriteter. Det visar en ny forskningsstudie.
David Österberg Publicerad 20 december 2018, kl 15:12
Colourbox
Colourbox

Många arbetsplatser är segregerade. En förklaring till det är att arbetsgivare väljer att anställa människor av ett visst ursprung. Men nu visar en studie från Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier att även arbetstagare bidrar till segregationen.

Forskarna har analyserat enkätsvar från 1 455 amerikaner. Deltagarna, som inte visste att studien handlade om segregation, fick svara på hur den ideala arbetsplatsen såg ut. Svaren visade att vi föredrar arbetsplatser med måttlig mångfald och att vi väljer bort arbetsplatser där den egna gruppen hamnar i minoritet.

– Vi kan se i våra simuleringar att även om vi helst vill jobba på arbetsplatser med en del mångfald, så leder det faktum att vi också undviker större mångfald till segregation, eftersom vi ofta inte kan få vårt förstahandsval, säger Fredrik Jansson, forskare vid Stockholms universitet, i en kommentar till studien.

Forskarna testade också vad som hände om de berättade för deltagarna att de andra som svarat föredrog arbetsplatser med stor mångfald. De flesta ändrade då sina svar och blev positivt inställda till att jobba tillsammans med människor från andra grupper än den egna.  

Det gällde också omvänt: om en deltagare fick veta att de andra gillade homogena arbetsplatser blev deltagaren mer skeptisk till att arbeta på ett ställe med stor mångfald.

De flesta jobbar, enligt forskarna, på en arbetsplats som är mer segregerad än de skulle önska. Det innebär att vi kan få för oss att de flesta ogillar mångfald, vilket kan spä på segregationen.

– Eftersom arbetsplatser är mer segregerade än de flesta skulle önska, så kan vi alla också få uppfattningen att folk uppskattar mångfald mindre än de egentligen gör. Den här uppfattningen kan i sin tur få oss att föredra mindre mångfald, säger Fredrik Jansson.

Mångfald

"Våga se döva som en tillgång”

Dennis Hed Rudin har anställt femton döva städare på tre år. Och uppmuntrar chefer i andra branscher att göra likadant.
Publicerad 17 maj 2023, kl 07:41
Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro.
"Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva", säger Dennis Hed Rudin, vd på Städarna i Örebro. Foto: Per Knutsson.

Hur kom det sig att du anställer döva städare?
– Jag kan teckenspråket eftersom båda mina föräldrar är döva, dessutom är min låtsaspappa hörselskadad. När företaget skulle växa föll det sig naturligt att kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att vi är öppna för att anställa döva personer.
– Trots att många döva är kompetenta kommer de inte in på arbetsmarknaden och det kändes bra att kunna ändra på det. Just nu är 7 av våra 38 anställda döva. Under min tid har vi haft 15 döva städare och några har gått vidare till andra jobb. Det har hänt att vi blivit språngbrädan till drömjobbet.

Hur är det att leda människor som inte hör?
– Det finns fördomar om att dövhet är detsamma som en intellektuell funktionsnedsättning. Så är det naturligtvis inte. Det är inte nödvändigt att kunna teckenspråket för att göra sig förstådd. Man kommer jättelångt med kroppsspråket. Jag har arbetsledare som gestikulerar, pekar och artikulerar i sin kontakt med de döva städarna. Det går utmärkt.

Allt handlar om att ge rätt förutsättningar



Vilka utmaningar finns?
– Det tar lite längre tid eftersom vi oftast kommunicerar skriftligen via mobil med våra döva medarbetare. Allt handlar om att ge rätt förutsättningar och vi har även tydliga riktlinjer och rutiner nedskrivna. Det gagnar dessutom alla anställda. Vid medarbetarsamtal och liknande går det också att boka tolk från Arbetsförmedlingen.

Vilka fördelar ser du?

– Att vara öppen för döv arbetskraft gör att rekryteringsmarknaden blir större. Många döva är supermotiverade och duktiga, men har inte tidigare fått chansen att visa vilket bra jobb de kan göra.

Vad säger kunderna?
 – Av våra 300 kunder har någon enstaka varit lite skeptisk till en början. Men sedan har de insett att det inte finns något negativt med att få hjälp av en döv städare.

Skulle du råda chefer i även andra branscher att anställa döva?
– Ja, definitivt. Våga se döva som en tillgång!

Text: Gertrud Dahlberg.

Dennis Hed Rudin

Gör: Vd på Städarna i Örebro sedan tre år tillbaka. 
Ålder: 29.
Bakgrund: Sommarjobb på McDonald's, blev kvar där i över tio år och slutade som restaurangchef.
Fritidsintressen: Spela fotboll och umgås med sambon.
Bästa städtipset: Håll efter och småstäda ofta så att det inte gror igen.