
Från arbetsgivarhåll har det sagts att de avtalade löneökningarna i kombination med den låga inflationen lett till alltför höga kostnader för företagen. Men Göran Zettergren tror att arbetsgivarnas oro är överdriven.
– Vi har inte jättehöga löneökningar, men låg inflation, vilket ger hushållen pengar i plånboken. Äventyra inte det som driver tillväxten och återhämtningen, då är vi illa ute.
– Skulle vi få in en tågordning som säger att lönerna inte ska öka så mycket för att den faktiska inflationen bedöms vara låg skulle det bli en mardröm för Riksbanken. Nästa gång kan vi ha en mycket hög inflation och då skulle vi ha extra höga löneökningar. Det skulle ge väldigt kraftiga svängningar och få negativa samhällsekonomiska konsekvenser.
Riksbankens tro är att man i början av 2016 ska börja närma sig inflationsmålet på två procent. Det är Göran Zettergren tveksam till.
– Men vi ska inte snegla på om inflationsmålet uppnås. Parterna ska se vilka löner man kan enas om som är bra för samhället.
Riksbankens prognoser har slagit fel de senaste åren, påpekade Göran Zettergren, på det seminarium om inflationsmålet och lönebildningen som TCO anordnade på onsdagen. Vice riksbankschefen Martin Flodén hade svårt att säga emot på den punkten, men trodde uppenbarligen att man den här gången skulle träffa mer rätt.
– Ett trovärdigt inflationsmål ger en bättre lönebildning. Därför är det viktigt att förtroendet för inflationsmålet finns kvar när vi kommer in i avtalsrörelsen, sa Martin Flodén.
Se seminariet
Här kan du se TCO:s seminarium om penningpolitiken och lönebildningen.