
Det går fortsatt bra för lastbilstillverkaren Scania. Vinsten före skatt landade på 13,3 miljarder kronor 2018 vilket i sin tur innebär rekordbonus för företagets anställda. Bonusen, som baseras på vinsten, blir i år 40 435 kronor per anställd.
– Folk är såklart glada. Det är positivt att bonusen är helt baserad på vinsten. I det tidigare bonussystemet fanns flera olika parametrar och då blev det inte lika tydligt hur man som anställd kunde påverka bonusen, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.
Läs mer: Bonusfest på Scania
Alla anställda får lika hög bonus oavsett prestation. Kravet är att man har varit närvarande minst 60 procent av tiden förra året. Den som varit på jobbet mellan 30 och 60 procent får halva bonusen, medan den som varit där mindre än 30 procent blir utan.
– Några tycker att det är orättvist att man blir utan bonus om man till exempel har varit sjukskriven för utbrändhet. Vi har försökt att driva den frågan. Nu har vi i alla fall fått igenom att man har rätt till bonus om man är föräldraledig, säger Mari Carlquist.
Tror du att bonusen påverkar prestationen?
– Jag tror att alla blir mer kostnadsmedvetna. Man hör ganska ofta folk säga: ”tänk på bonusen.”. Å andra sidan är det ett stort företag och det är förstås svårt för varje anställd att på kronan känna att den egna insatsen hänger samman med företagets vinst.
Finns det en risk att anställda arbetar för hårt för att få bonusen?
– Det finns en risk att anställda på Scania arbetar för hårt. Alla tar stort ansvar och är väldigt lojala och engagerade i företaget. Men det tror jag inte hänger samman med bonusen.
Bonusen sätts in i en stiftelse där pengarna förvaltas. Efter fyra år kan man, om man vill, plocka ut pengarna eller låta dem vara kvar och ta ut dem vid ett annat tillfälle. Även den som slutar på Scania har rätt till sin intjänade bonus.