Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Rätt lön som ny på arbetsmarknaden

Är du ny på arbetsmarknaden? Glöm inte att arbetsgivaren har valt just dig och ingångslönen är det tillfälle då du har störst möjlighet att påverka din inkomst.
Ola Rennstam Publicerad
Viktor Stefansson lutar sig över sitt skrivbord och sin laptop.
Viktor Stefansson, 28, gick från trainee till chef på fyra år. I dag är han produkt­specialist på Sandvik Materials Technology. foto: Britt Matsson

– Ingångslönen är grunden för den fortsatta löneutveckling­en på företaget. Kommer du in fel, kommer du att få lida för det löneutvecklingsmässigt. Det är tufft att komma i kapp så det kan vara den viktigaste löneförhandlingen du gör, i synnerhet om det är ett jobb som du har för avsikt att stanna kvar på, säger Anna-Karin Mattsson, central ombudsman på Unionen.

Att byta jobb eller befattning inom företaget. Det är de tillfällen då man har störst möjlighet att göra ett skutt lönemässigt. Men det finns hopp även för den som kommit in på en för låg ingångslön.

– Det är viktigt att se på hela sin lönekarriär: Den som är 22 år och ska jobba tills den är 67 har 45 löneförhandlingar framför sig. Men ju snabbare du kommer i kapp desto större fördel har du, säger hon.

Anna-Karin Mattsson har två tips för den som är missnöjd med ingångslönen:
– Förhandla till dig en extra lönerevision efter till exempel sex månader om du känner att du är tvung­en att acceptera en lägre ingångslön.

– Stanna ett tag och skaffa tillräcklig arbets­livserfarenhet och sök dig sedan vidare, om de förutsättningarna finns. I regioner med hög arbets­löshet har man sällan stora valmöjligheter, det gäller också vissa branscher.

På företag med kollektivavtal är man garanterad en årlig löneökning, dessutom ingår viktiga pussel­bitar som tjänstepension, försäkringar och föräldra­lön. Det är värt många tusenlappar extra i månaden.

– Den som är ny på arbetsmarknaden kan inte alltid vara kräsen, med tanke på arbetslösheten kan det vara viktigare att få in en fot. Mitt råd är att fundera på vilka villkor och vilken löneutveckling man vill ha på längre sikt, får man inte det på sin nuvarande tjänst så måste man söka sig vidare. Det är förstås lättare att vara så krass i storstadsregioner, säger Anna-Karin Mattsson.

En låg ingångslön kan också få effekt på hela arbetsgruppens löneutveckling, det blir helt enkelt en mindre summa i potten som ska fördelas.

– Med årliga löneöversyner kan klubben förhandla för att korrigera felaktigheter, men löneutrymmet är alltid begränsat och blir skillnaderna för stora finns det sällan pengar att rätta till dem.

Vilken hjälp kan man få av Unionen?
– I de flesta löneavtal finns tydliga skrivningar om att det inte får finnas osakliga löneskillnader. Om du har samma arbetsuppgifter och gör ett lika bra arbete som en annan person men ändå tjänar mindre kan det vara frågan om en osaklig lönesättning. Ta hjälp av klubben, de har tillgång till alla medlemmars löner och kan bedöma om löneskillnaden är saklig eller inte.

Viktor gick från trainee till chef

En bra ingångslön har stor betydelse för den fortsatta löne­utvecklingen. Ett bevis på det är civilingenjören Viktor Stefansson. 26 år gammal gick han från trainee på Sandvik till chef för 27 personer inom företagets tillverkning av hydraulikrör.
Han beskriver sin fyraåriga karriär i koncernen som något slumpartad.

– Jag har halkat in lite på ett bananskal. Det var en ren tillfällighet att jag hamnade här i Sandviken, jag sökte exjobb och blev kvar när jag fick en trainee­plats. Att jag sen fick en tjänst som flödeschef berodde på att det fanns personer som vågade satsa på att jag skulle göra ett bra jobb, det var en fantastisk erfarenhet, berättar han.

I stället för att fortsätta klättra på chefsstegen valde Viktor Stefansson att bredda sin kompetens inom koncernen. I dag jobbar han som produktspecialist för rör inom olje- och gasindustrin. Arbetsupp­gifterna ligger närmare marknaden och går lite förenklat ut på att vara ett stöd mellan produktionen och säljenheterna ute i världen.

– Att gå från chef till medarbetare är kanske inte exakt det man ska göra karriärmässigt men jag vill utvecklas inom fler områden. Det främjar kanske inte min löneutveckling just nu men på sikt.

Viktor och hans sambo, som också är ingenjör på Sandvik, har fem minuters cykelväg till jobbet. Båda är uppväxta på landet i norra Norrland och trivs med närheten till naturen i Sandviken. De har rotat sig i samhället och har börjat titta på hus.

Som trainee fick Viktor en normal ingångslön för en civilingenjör och har – mycket tack vare den tidigare chefserfarenheten – i dag en inkomst han är nöjd med utifrån ansvar och arbetsuppgifter. Drivkraften är dock primärt att förbättra saker, inte att tjäna en massa pengar.

– Jag är tekniskt lagd och har alltid gillat att utveckla och hitta lösningar. Det var också därför som jag började plugga till civilingenjör, det var ett självklart val. Jag minns inte att jag kollade upp löneläget innan, säger han.

Hade du blivit ingenjör även om det varit ett låglöneyrke?
– En bra fråga, någon inverkan har lönen trots allt haft. Det är tveksamt om jag skulle investera fem års studier utan att få något för det, då skulle jag nog hellre jobbat med något annat inom industrin.

Gör så här!

  • Missnöjd med lönen? Förhandla till dig en extra lönerevision om du är missnöjd med ingångs­lönen. Eller skaffa dig arbetslivserfarenhet och sök dig vidare.
  • Saknar arbetsgivaren kollektiv­avtal? Var medveten om att du kan gå miste om viktiga förmåner som tjänstepension, försäkringar och garanterade löneökningar.
  • Finns en förtroendevald från Unionen på arbetsplatsen? Ta reda på löneläget och vilka lönekriterier som gäller.
  • Konkurrens­klausul? Ta hjälp av Unionen att granska anställnings­avtalet om du erbjuds att skriva på konkurrens­klausuler.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Hela listan: Så mycket tjänar facktopparna

122 877 kronor. Så mycket tjänar Peter Hellberg, ordförande för Unionen, i månaden. Högst lön har Andreas Miller, Ledarnas ordförande, som drar in över 160 000 kronor i månaden. Ulrika Boëthius, Finansförbundet, har de största sidoinkomsterna.
David Österberg Publicerad 22 oktober 2024, kl 09:02
Facktopparnas löner avslöjade. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO.
Facktopparnas löner avslöjade. Andreas Miller tjänar mest, Johan Lindgren minst. Ulrika Boëthius toppar med extrainkomster. Detta visar en kartläggning som Arbetsvärlden gjort. Från vänster: Peter Hellberg, Unionen, Therese Svanström, TCO och Johan Lindholm, LO. Foto: Claudio Bresciani/TT/Magnus Hjalmarsson Neideman/TT.

Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.

Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.

Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.

Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.

Lön fackordförande - hela listan

Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.

  1. Ulrika Boëthius, Finansförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 116 976 kr/mån
    Taxerad: 470 783 kr/mån
  2. Sineva Ribeiro, Vårdförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 110 540 kr/mån
    Taxerad: 187 933 kr/mån
  3. Therese Svanström, TCO – heltid
    Uppgiven: 142 000 kr/mån
    Taxerad: 172 442 kr/mån
  4. Göran Arrius, SACO – heltid
    Uppgiven: 146 000 kr/mån
    Taxerad: 172 017 kr/mån
  5. Andreas Miller, Ledarna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 160 500 kr/mån
    Taxerad: 170 342 kr/mån
  6. Lars Fresker, Officersförbundet (SACO) – 50% (Stefan Morin dec 2023-)
    Uppgiven: 92 875 kr/mån
    Taxerad: 168 667 kr/mån
  7. Sofia Rydgren Stale, Sveriges läkarförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 000 kr/mån
    Taxerad: 162 150 kr/mån
  8. Jenny Kallerman, Akavia (SACO) – ca 20%
    Uppgiven: 27 375 kr/mån
    Taxerad: 150 617 kr/mån
  9. Anders Johansson, Forena (TCO) – ca 80%
    Uppgiven: 37 150 kr/mån
    Taxerad: 148 833 kr/mån
  10. Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer (SACO) – ca 60%
    Uppgiven: 45 378 kr/mån
    Taxerad: 141 950 kr/mån
  11. Matz Nilsson, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 126 039 kr/mån
    Taxerad: 141 550 kr/mån
  12. Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR (SACO) – heltid
    Uppgiven: 125 295 kr/mån
    Taxerad: 137 600 kr/mån
  13. Britta Lejon, Fackförbundet ST (TCO) – ej uppgiven
    Uppgiven: 106 500 kr/mån
    Taxerad: 133 125 kr/mån
  14. Bror Holm, KyrkA (SACO) – uppger ej
    Uppgiven: uppger ej
    Taxerad: 131 217 kr/mån
  15. Johan Lindholm, Byggnads (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 019 kr/mån
    Taxerad: 129 683 kr/mån
  16. Åsa Fahlén, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 106 576 kr/mån
    Taxerad: 128 783 kr/mån
  17. Johanna Jaara Åstrand, Sveriges Lärare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 121 500 kr/mån
    Taxerad: 126 975 kr/mån
  18. Susanna Gideonsson, LO – heltid
    Uppgiven: 116 410 kr/mån
    Taxerad: 120 000 kr/mån
  19. Veronica Magnusson, Vision (TCO) – heltid
    Uppgiven: 112 800 kr/mån
    Taxerad: 118 492 kr/mån
  20. Peter Hellberg, Unionen (TCO) – heltid (ordförande sedan oktober 2023)
    Uppgiven: 122 877 kr/mån
    Taxerad: 114 050 kr/mån
  21. Kristina Taylor, Sveriges Psykologförbund (SACO) – heltid
    Uppgiven: 103 880 kr/mån
    Taxerad: 111 225 kr/mån
  22. Malin Ragnegård, Kommunal (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 192 kr/mån
    Taxerad: 110 917 kr/mån
  23. Chaim Zlotnik, Sveriges Tandläkareförbund (SACO) – 50%
    Uppgiven: 58 240 kr/mån
    Taxerad: 107 008 kr/mån
  24. Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket (LO) – heltid
    Uppgiven: 91 084 kr/mån
    Taxerad: 105 983 kr/mån
  25. Gabriella Lavecchia, Seko (LO) – heltid
    Uppgiven: 93 670 kr/mån
    Taxerad: 104 475 kr/mån
  26. Emina Kovacic, Sveriges Arkitekter (SACO) – deltid
    Uppgiven: 30 626 kr/mån
    Taxerad: 103 350 kr/mån
  27. Katharina von Sydow, Polisförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 100 000 kr/mån
    Taxerad: 102 675 kr/mån
  28. Eva Guovelin, Livs (LO) – heltid
    Uppgiven: 80 779 kr/mån
    Taxerad: 100 083 kr/mån
  29. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges skolledare (SACO) – heltid
    Uppgiven: 98 058 kr/mån
    Taxerad: 99 983 kr/mån
  30. Marie Nilsson, IF Metall (LO) – heltid
    Uppgiven: 94 722 kr/mån
    Taxerad: 98 825 kr/mån
  31. Simon Norrthon, Scen & Film (TCO) – ca 70%
    Uppgiven: 68 315 kr/mån
    Taxerad: 96 133 kr/mån
  32. Linda Palmetzhofer, Handels (LO) – heltid
    Uppgiven: 92 250 kr/mån
    Taxerad: 95 150 kr/mån
  33. Ida Kåhlin, Arbetsterapeuterna (SACO) – 80%
    Uppgiven: 75 920 kr/mån
    Taxerad: 92 992 kr/mån
  34. Ulrika Hyllert, Journalistförbundet (TCO) – heltid
    Uppgiven: 85 057 kr/mån
    Taxerad: 89 408 kr/mån
  35. Urban Pettersson, Elektrikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 76 714 kr/mån
    Taxerad: 87 617 kr/mån
  36. Pontus Georgsson, Pappers (LO) – heltid
    Uppgiven: 81 288 kr/mån
    Taxerad: 84 633 kr/mån
  37. Magnus Konradsson, Förbundet Reservofficerarna (SACO) – deltid
    Uppgiven: 4 375 kr/mån
    Taxerad: 84 433 kr/mån
  38. Per-Olof Sjöö, GS (LO) – heltid
    Uppgiven: 79 867 kr/mån
    Taxerad: 84 017 kr/mån
  39. Lennart Mauritzon, Fastighets (LO) – heltid
    Uppgiven: 70 200 kr/mån
    Taxerad: 81 217 kr/mån
  40. Eleonor Fredler, Sveriges Veterinärförbund (SACO) – ej uppgiven
    Uppgiven: ej uppgiven
    Taxerad: 80 992 kr/mån
  41. Magnus Nordström, SRAT (SACO) – 50%
    Uppgiven: 48 300 kr/mån
    Taxerad: 79 575 kr/mån
  42. Mats Högblom, Sjöbefälsföreningen (SACO) – deltid
    Uppgiven: 2 333 kr/mån
    Taxerad: 79 492 kr/mån
  43. Karin Inde, Musikerförbundet (LO) – heltid
    Uppgiven: 67 500 kr/mån
    Taxerad: 75 125 kr/mån
  44. Tommy Wreeth, Transport (LO) – heltid
    Uppgiven: 65 750 kr/mån
    Taxerad: 73 933 kr/mån
  45. Anna Troberg, DIK (SACO) – heltid
    Uppgiven: 70 000 kr/mån
    Taxerad: 70 750 kr/mån
  46. Patriq Fagerstedt, Naturvetarna (SACO) – 50%
    Uppgiven: 40 743 kr/mån
    Taxerad: 68 975 kr/mån
  47. Johan Lindgren, TULL-KUST (TCO) – heltid
    Uppgiven: 20 850 kr/mån
    Taxerad: 68 483 kr/mån
  48. Agnieszka Madej, Sveriges Farmaceuter (SACO) – 50%
    Uppgiven: 12 075 kr/mån
    Taxerad: 66 267 kr/mån
  49. Caroline Nilsson, Försvarsförbundet (TCO) – 80%
    Uppgiven: 24 767 kr/mån
    Taxerad: 53 117 kr/mån
  50. Gunnar Jönsson, ordförande/kanslichef Symf (TCO) – ca 60%
    Uppgiven: 32 220 kr/mån
    Taxerad: 43 125 kr/mån
  51. Martin Berg, Hamnarbetarförbundet (oberoende) – 80%
    Uppgiven: 40 098 kr/mån
    Taxerad: 38 883 kr/mån
  52. Gabriel Kuhn, SAC – Syndikalisterna (oberoende) – heltid
    Uppgiven: 29 500 kr/mån
    Taxerad: 17 242 kr/mån
  53. Mikael Johansson, Målarna (LO) – heltid
    Uppgiven: 77 887 kr/mån
    Taxerad: ingen uppgift
  54. Sanna Wolk, SULF (SACO) – 50%
    Uppgiven: 59 950 kr/mån
    Taxerad: ej fastställd (2022: 208 557 kr/mån)

    Källa: Arbetsvärlden. Taxerad inkomst är angiven som genomsnittlig månadsinkomst beräknad utifrån Skatteverkets fastställda förvärvsinkomst för 2023. Den siffran inkluderar förutom samlad lön av arbete, arvoden, förmånsvärde och pensionsavsättningar. Den inkluderar inte inkomst av kapital som försäljningar av ägodelar eller aktier.