När fack och arbetsgivare gör upp om hur stora löneökningarna ska bli är en av utgångspunkterna att Riksbanken kommer att sköta sitt jobb och se till att inflationen hamnar på runt 2 procent. Men så har det inte varit de senaste åren. I stället är den nere på noll, visar SCB:s senaste siffror.
För de anställda betyder det rejäla reallöneökningar på över två procent per år, för företagen att det blir dyrt eftersom de inte kan ta tillbaka löneökningarna på ökade priser.
Det här har fått arbetsgivarna att fundera över att säga upp det sista avtalsåret, vilket är möjligt i den nuvarande avtalsmodellen.
- Det är orimligt höga reallöneökningar, det är inte hållbart, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till TT.
Men det är knappast troligt att arbetsgivarna skulle få gehör för lägre löneökningar hos motparten.
- Givetvis skulle vi sätta oss i förhandlingar, men vi skulle aldrig acceptera en lägre nivå, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.
Enligt honom har även den fackliga sidan varit bekymrade för att Riksbanken inte har fokus på inflationsmålet, något som de också påpekat.
- På sikt skapar det problem för lönebildningen. Men i och med räntesänkningen i sommar tycks det som man åter prioriterar inflationsmålet, vilket förhoppningsvis bidrar till att inflationen kommer tillbaka.
Niklas Hjert är inte övertygad om att arbetsgivarna menar allvar med sitt tal om att säga upp avtalet, något som hittills aldrig skett.
- Det ska mycket till för att en part ska säga upp avtalet. Det kan mycket väl handla om förposteringar inför avtalsrörelsen 2016.